18 august 2011

Muinasjuturaamat

Laupäeval, 13. augustil toimus Haapsalu lasteraamatukogus uue Petrone Prindi raamatu "Muinasjutud armastusest" esitlus, ametliku nimega Muinasjutupidu. Kuna üks autoreid oli sinna minemas ja kutsus mindki ajaviiteks kaasa, siis sattusingi üle tüki aja sellesse linna. Ühtlasi olid käimas sellesuvised Valge Daami Päevad, tänav oli täis müügilette, turiste ja tantsijaid.

Muuseas oli oma letiga väljas ka antikvariaat, mille virnadest avastasin kaks eksemplari legendaarset koomiksikogumikku "Piilupart, Miki ja teised". Üks eksemplar oli kõvas köites, teine pehmes, üks ilmunud 1972, teine 1973. Mõlema tiraažiks 30 000, kusjuures kaupmehe sõnul olevat pehmes köites variant palju haruldasem - see lihtsalt muutus kapsaks veel kiiremini kui kõvade kaantega variant. Kuigi kõvakaanelise tagumine pool oli tõsiselt lõhki, olid mõlemal raamatul hinnad siiski täpselt samad. Palju siis? Kroonisumma oleks ilmselt ilus ja ümmargune, aga eurodes saab praegune inimene endale tolle nõukogudeaegse Disney-harulduse 63 euro eest. Pole paha. Hea, et mul endal on olemas pehmekaaneline, mida pole tegelikult kunagi loetud ja millel ainult kaanel väike kleepunud klaaskommist tekkinud rebend-defekt. Veel üks asi "päranditombus"... Kõvakaanelise lugesin lapsena loomulikult tükkideks.

Aga tagasi. Muinasjutuüritus oli päris nunnu - virnade viisi lapsi ja emasid, pluss mõned tagaplaanile hoiduvad papad. Raamatukogu ise on ka väga inimsõbralik paik, kus oleks väga mõnus raamatuid lugeda ja laenutada. Kuigi see katusealune ruum, kus asi toimus, oli raamatute endi osas suht' tagasihoidlik, pigem siuke chillimisruum, Edgar Valteri originaalmaal seinal ja puha.

Kohal oli ka käputäis kunstnikke, kes lahkelt raamatutesse autogramme jagasid. Eelmisel pildil ongi kirjastaja ja muinasjututädi Epp Petrone ning üks illustraatoreid Elina Sildre.


Kuigi Joonas selles raamatus ei osalenud, ei pääsenud temagi oma "Maailma naba" signeerimisest. Jääb siis üle loota, et kui noorest fännist endast kunagi koomiksitegija peaks saama, ei tee ta depressiivseid indielugusid inimsuhete purunemisest... ;-)

Nii Joonas kui Elina signeerisid mõlemad oma raamatuid ka õues, kus nende kirjastaja enda väljaandeid müüs. Ostsin minagi esitluselt selle muinasjutukogumiku ja lasin asjaosalistel oma signatuurid sisse teha.

Kommentaare ei ole: