02 oktoober 2010

Spectrum ja raamatute jõgi

Ma olen ilmselt täielik Amazoni fänn. (Amazon. com ja kõik need teised samasugused on siis kokku maailma suurim raamatupood.) Ilma selleta oleks elu siin Eestis ikka üsna keeruline, ilma selleta oleks meie väike maa lihtsalt üks Euroopa äärel asuv kolgas, kuhu info eriti ei liigu ja kus mingi vähegi obskuurse hobiga oleks üsna võimatu tegeleda. Sest raamatud on iga tegevusala lahutamatu osa.

Väide tundub natuke karmivõitu? Okei, toon siis näite omaenda elust.

Üheksakümnendate keskel oli elu siinmail vaikselt kaptalistlikuks kiskumas, isegi Internet oli juba midagi enamat kui kaugekõne Rootsi Amiga serverisse. Kui õigesti mäletan, sain esimese päris oma mailiaadressi 1994. aastal... WWW-d veel polnud, sellisest imeasjast polnud juttu tollases maakeelses internetiõpikuski. Muu aga oli, ftp ja mailing listid näiteks. Olen ilmselt eluaeg püüdnud koomiksitest midagi teada saada, seetõttu lugesin ka ühte koomiksiteemalist listi. Saingi sealt teada mitmeid uusi intrigeerivaid nimesid ja muidugi oleks siis tahtnud mõnda raamatut näha ja ka endale hankida.

Nagu mainitud, oli alanud kapitalismiaeg ja tekkinud uusi välismaa raamatutega kauplevaid poode. Üks neist kandis nime Homeros, tegutses see Tallinna Raekoja platsi serval veneaegse antikvariaadi ruumes. (Ja hiljem mõnes muus kohas, Vene tänaval näiteks). Põhiliselt äritsesid nad õppekirjandusega, aga oli ka Tolkieni ja vist isegi paar koomiksit (Pratchett ja teised seesugused olid selle poe jaoks samas täiesti tundmatud nimed). Seal poes oli ka arvutamise massin ja selles mingi sinine andmebaas, milles kirjas üsna mitu raamatut, mida väidetavalt sai ka tellida. No tellisingi siis paar Sandmani (#2 ja #6) ja Will Eisneri koomiksiõpiku ka. Kui õigesti mäletan, tuli osa rahast ette maksta. Parajasti käisid Vanalinna Päevad, maksin siis ära ja jäin raamatuid ootama.

Möödus aasta, jälle olid Vanalinna Päevad ja mul ootamisest täielik siiber. Ja just siis kui ma raha tagasi küsima läksin, olid raamatud kohal. SEE VÕTTIS AASTA! AASTA!!! Ja ega Homeros polnud erand, hiljem tekkinud muusika- ja koomiksipoest Kosmos Control ei saanud ma ka mitte ühtegi tellitud asja kätte.

Ja siis asus tegutsema Amazon. Aasta oli 1995 ning halli tausta ja siniste linkidega www-leheküljed siin-seal tekkimas. See raamatupood oma netikaubandusega oli ikka üsna uus ja ennenägematu sõna. Just sel ajal meenus mulle kunagi nähtud animatsioonipiibel "Illusion of Life" ja kuna imekombel ilmus just siis selle uustrükk, tegingi oma esimese tellimuse. Ilmselt äsjasaadud plastikkaardiga... Ja kui ma ei eksi, siis mingi kuu-pooleteise pärast olid raamatud käes.

Puhtalt iseendale ääremärkuseks - minu esimene Amazoni tellimus, mis tehtud 26. oktoobril ja postitatud 2. novembril 1995 sisaldas järgmisi raamatuid: Understanding Comics, The Illusion of Life: Disney Animation, Cartoon Animation ning kaks Burne Hogarthi raamatut - Dynamic Anatomy ja Dynamic Figure Drawing. Päris asjalik valik!

(Püüan eelmainitud mälu järgi kirja pandud numbrid ja daatumid hiljem üle tsekata ja vajadusel muudatused sisse toksida.)

Ja nii läkski elu teistele radadele, muusikavalda ilmus näiteks tegutsema ka kadunud CDNow. Ja siis tulid ka teised. Ja sellest peale on mul tegelikult täiesti kama, mida müüvad või ei müü kohalikud raamatu- ja muusikapoed.

***

Ahsoo - SPECTRUM. Vahel on Amazoni andmebaasis vigu ja nii võib leida üsna hämmastavaid hindu. Iga-aastase fantaasiakogumiku kõvaköiteline 2008. aastat kajastav "Spectrum 16" oli näiteks hetkeks müügis 40 dollari asemel hinnaga $4.59. Tellisin ka, ilma erilise lootuseta, et see ka tõesti posti läheb. Aga läks! Kuigi paar kuud peale tellimist, aga nüüd on see mul käes ja ma pean üllatusega tõdema, et vaid hinna pärast tellitud raamat on ehk kaugelt kõige asjalikum sedasorti kogumik, mida näinud olen. Tase on väga kõrge ja sisukas, mille põhjuseks see, et raamatusse saamiseks tuleb maksta osalemismaks ja siis loota, et žürii pakutu ka kõlblikuks kuulutab. Päris karm meetod, aga igatahes taseme see tagab. Kõik pildid on head ja tühja speed paint-tuututamist või raudbikiinides fantaasiabeibesid siin praktiliselt pole. Ainult et nüüd tahaks ka teisi selle sarja köiteid näha... Aga meie raamatupoodides neid muidugi ei müüda.

Olid ajad kui Amazon saatis oma kliendile jõulukingiks hiirepadja. Kusjuures hea, raske ja ideaalse riidekattega padja, mis mul tänaseni rakkes.

5 kommentaari:

Mattias Mälk ütles ...

Väga nauditav "ajalootund". :) Teeb kohe nostalgiliseks.

Mul on pääseteeks alati Soome olnud. Aga ka Soome on nüüd asendunud Amazoniga. Hinnad tulevad kõvasti odavamad.

"Illusion of Life". Ojaa, see om hüva raamat. :)

Ivar ütles ...

Ajalooline hetk - püüan oma telefoniga kommentaari toksida... :-)

IoL - jah, see on klassika. Isegi kui minu 1995. aasta uustrükk pole nii kvaliteetne kui 1981. (?) aasta originaal. Olen ka seda lehitsenud, aga ei oska takkajärgi enda omaga täpselt võrrelda, kuigi paksem oli vist küll. Paber siis parem. Ja vist oli ka mingi kamm, et kordustrüki jaoks tuli lehekülgi originaalist skännida...

Too eksemplar oli Rein Raamatu oma ja selles autori(te) pühendus ja signatuur(id). Ja siis pani keegi selle pihta...

Ivar ütles ...

Ahsoo, ostjatele hoiatuseks - raamatust on olemas ka pehmekaaneline versioon, aga see on sadakond lehekülge õhem.

Mattias Mälk ütles ...

Kas õhem sisu puuduse arvelt või on põhjuseks lehe paksus?

Ivar ütles ...

Ei, lehekülgi on vähem, arvan, et leheküljesuuruseid pilte on suur hulk välja jäetud, vaevalt, et teksti.