17 detsember 2008

Kujuideed

Arvan, et igal minusugusel massimeediafriigist hobiskulptoril on varuks väike nimekiri asjadest, mida tahaks kujutada. Eks ta ole, ühest küljest on igalühel omad lemmikud, teisest küljest on kultusfilme ja tegelasi, kellest on lihtsalt juba metsikutes kogustes kujusid tehtud, nii kommertslikke kui kit'e. Seegi paneb ka mõningad piirangud - mis mõtet on endal ponnistada kui parema kuju saaks kokkuvõttes ju odavamalt kätte - aeg maksab ka midagi ja selle võiks midagi muud ette võtta?... Rääkimata silikoonist ja muust materjalist.

Mis mind tegelikult veidi imestama paneb, on Venemaa. Niipalju kui mina olen venelaste sellealast tegevust uurinud, on sealmail rahvas praktiliselt kogu täiega ainult miniatuuridele pühendunud - need on siis sellised tinasõduri tüüpi asjandused, reeglina kõikvõimalikud detailsetes vormides sõdurid või indiaanlased, vahel isegi ratsanikud. Ma pole praktiliselt näinud, et venelased garage kit'iga tegeleks, või siis vähemalt prooviks midagi vähegi suuremat teha, olgugi, et materjalid ju samad. Ka tegelasi, keda kujutada, on neil kõvasti ja arvata võiks, et kogu impeeriumi peale saaks mõnikümmend huvilist ostjat kokku küll. Isegi kui kujud puhtast kullast teha... :) Lambist tuleb pähe suur hulk võimalikke kultus-prototüüpe: Bojarski kui d'Artagnan, Võssotski kellena iganes, Viktor Tsoi, Stirlitz, Livanov Sherlock Holmesina, mistahes multikategelased, minupärast või poolakate Hans Kloss... Aru ma ei saa, miks neid olemas pole?!? Ainult mingid husaarid ja irokeesid...

Mu enda väike ja pealiskaudne tegemata asjade loetelu oleks selline, suurem osa neist 1:4 büstid:
  • Al Swearengen "Deadwoodist";
  • Johnny Depp kui Ed Wood;
  • Christopher Lee kui Saruman;
  • Clint Eastwood Leone filmidest;
  • Leeloo "The Fifth Elementist" (1:6);
  • Johnny Weissmüller ja Maureen O'Sullivan ehk Tarzan ja Jane (1:8);
  • Mathilda "Leonist" (mis, kui aus olla, siis 1:6 kujuna tegelikult lihtsalt pooleli);
  • Indiana Jones (ka w.i.p., võtan lähiaegadel uuesti käsile)
ja nii edasi.

Ja nüüd küsimus: kas Eestis leidub selliseid tegelasi, kes oleks väärt minikuju? Sellist, mis võiks näiteks kodukinofriigi DVD riiulit kaunistada? Mul on paar mõtet, aga huvitav oleks ju ometigi kui siia blogiküljele eksivad inimesed viitsiks kommentaarides ettepanekuid teha...

Is there any cool characters nobody hasn't done any kits/statues so far? There are some, like Alien franchise or Draculas who are done to death, but there are more than enough I've never seen. I posted above some of the ideas I'd like to sculpt one day. Any other thoughts?

2 kommentaari:

opstops ütles ...

Lible "Kevadest" järsku? Või siis näiteks peategelaste (Ervin Abel ja Liia Laats) set koos autoga filmist "Siin me oleme" :)

Ivar ütles ...

Jaah... Kuigi, kui juba "Kevadest" jutt, siis ilmselt oleks tamasseri rauaga sihtiv Toots isegi parem.

Või vürst Gabriel, teadagi, kust.
Või Urmas Kibuspuu Jaan Tatikana...

Oh, oleks ma kiirem, küll siis uhaks kujusid tekitada... :-)