15 detsember 2020

Neil Gaiman - Charles Vess "Stardust" by Lyra's Books

Sain täna kullerilt iseendale tehtud jõulukingi - käsitööna valminud raamatu Neil Gaimani "Stardust", mille illustraatoriks Charles Vess ja väljaandjaks Lyra's Books. "Stardust" on algselt DC/Vertigo kirjastuselt 4-osalise minisarjana ilmunud "illustreeritud muinasjutt täiskasvanutele", millest tuli 2007. aastal ka Matthew Vaughni lavastatud film.

Raamat oli väga hästi pakitud, kuller tõi selle Inglismaalt kohale kahe päevaga!

Pool 500 koopia "tavatiraažist" on sinepitoonis seljaga, teine pool tumesinisega. Mina valisin sinepikollase, see tundus huvitavam ja ehk ei paista ka näiteks tolm nii hästi välja. Oli ka mitu korda kallim tumesinisesse nahka köidetud variant (100 eksemplari) ja eriti võimas "Lettered Edition" luksversioon (26 koopiat).


See "Stardusti" variant on kogu täiega trükist köiteni vanamoodne käsitöö, isegi marmoreeritud kaanepaber on käsitsi valmistatud. Trükil ja köitmisel oli muidugi ka masinaid abiks, sellest näeb Facebookis mitmeid huvitavaid videoklippe.


Raamatut sai tellida suvel 2020. Kuna seesuguste väiketiraažide kogumine on omaette subkultuur, pole ime, et esimesena said otsa just kallimad versioonid. Aga paari päevaga leidsid kõik raamatud omaniku.

Kujunduses on eeskuju võetud sajanditagustest muinasjuturaamatutest, mida illustreerisid klassikud nagu Arthur Rackham, Edmund Dulac või Kay Nielsen. "Stardusti" kahes kallimas versioonis on kõik pildi ükshaaval vahelehtedele kleebitud, just nii, nagu seda vanasti tehti. Odavamas (mis loomulikult ei olnud ka just odav) on pildilehed eraldi trükitud ja liimitud, ainult maisipaberiga kaitstud tiitellehel on vanamoodsalt liimitud pilt.

Köite ülaserv on sinine ja kuldsete pritsmetega kaetud. Kallitel versioonidel on kuldsed servad.

Siin pildil on Lyra's Books versioon koos DC/Vertigo 2007. aastal ilmunud ohtralt illustreeritud raamatuga. Üks pruuni seljaga kõvas köites kogumik tuli Vertigolt ka varem, see siin on teine trükk. Hiljem ilmus sama Neil Gaimani lugu ka tavapärase juturaamatuna.

Kallites versioonides on mõlema autori signatuurid, 2x250 tiraažis Charles Vessi oma. Minu eksemplar on #416. Ilus raamat.

Kommentaare ei ole: