03 detsember 2008

Lugulaulude kaaned

Igakuine seriaal "Fables" on koomiksikirjastuse Vertigo (mis ise DC Comicsi küpsemaid asju kirjastav tütar) üks lipulaevu. Bill Willinghami kirjutatud sarja sisu võtab päris hästi kokku proposalist pärit lõik:

"New Yorgi linnas tegutseb põrandaalune kogukond, mille liikmeteks on tuntuimate muinaslugude ja legendide lihast ja luust kangelased. Nad on surematud, just nii nagu kõik parimad lood on surematud, samas aga peegeldavad nad ka meie moodsat aega, olles seega muutunud. Tegelikult ei meenutagi nad enam eriti armastatud lastelugude kangelasi. New Yorgis moodustavad nad salajase Valmide Kogukonna, millel omaenda seadused ja kombed, neist tähtsaim - mitte paljastada end argirahvale."

"Valmide" koomiksiseriaali kunstnikutöö ei ole ausalt öeldes midagi erilist. Kaaned aga on tõeline maiuspala. Nüüd ongi James Jeani joonistatud 75 vihiku ja kogumikalbumite kaanepildid koondatud ühte kõvaköitelisse raamatusse. Ja see raamat on ikka tõeline silmailu!

Olen kunagi öelnud, et ma ei fänna James Jeani kui kunstnikku ja ausalt öeldes see ongi nii. Kui Mike Mignola või Bill Presing tekitavad kadedust ja tahtmist ise pliiats või savi haarata, siis Jean on omas vallas sedavõrd täiuslik, et ma peaaegu ei oskagi tema pilte joonistaja või skulptori pilguga vaadata. Tema kompad on täiesti kreisid, tema materjalid suuresti hoopis midagi muud kui mina kasutada viitsiks. Siiski, mees on kahtlemata geenius ja tema pildid väga ilusad asjad vaadata. Ning ka raamat kogu oma kujunduses on ikka tõepoolest superkena.

Igale kaanepildile on pühendatud kaks lehekülge, wraparound-raamatukaantele topelt rohkem. (Muuseas, kogumikraamatu ümbrispaberi visandid leiab sellesama ümbrise siseküljelt.) Kirjadeta kaanepilt on siin trükisuuruses, sellele lisaks väike thumbnail valmiskaanest, paar kirjasõna ning mõned visandid ja valmimisetapid, olgu siis maalina või arvutietappidena. Kõik see pole just superdetailne, kuid piisavalt huvitav. Raamatu lõpetavad lühiintervjuu ja mõned fotod JJ ateljeest.

James Jean on ise välja andnud paar oma artbooki, praeguseks on nad läbi müüdud ja hinnad kerkinud sadadesse dollaritesse. Vertigo raamat ei saa kahtlemata samavõrd hinnaliseks harulduseks. Kuid kirjastuste kombeid tundes on asi siiski nii, et kõvas köites tiraaž jääb ainsaks, kui midagi juurde trükitakse, siis tulevikus ilmuvat pehmekaanelist varianti. Ehk - igaks juhuks ei tasu huvilisel ostmisega väga pikalt venitada, kes teab, palju neid JJ fänne tänaseks juba tekkinud on. Kahtlemata on nende seas hordidena selliseidki, keda koomiksid muidu absoluutselt ei huvita - pole see ju kaugelt ainus JJ tegevusvaldkond.

Kommentaare ei ole: