20 juuni 2011

Hildafolk

Brittidel on üks mõnus väikekirjastus, millel ka oma pood ja galerii - Nobrow. 2008. aasta talvel astutatud sõltumatu ettevõtmine, mille nimi viitab ju lowbrow kunstile, annab välja tõeliselt ilusaid raamatuid. Neis on nii koomikseid kui lihtsalt graafilist ilu ja oma kujunduselt on nad tõeliselt stiilsed. Igatahes tasub kodukal põhjalikult ringi vaadata, kasvõi juba esteetilise elamuse mõttes.

Üks Nobrow sarju kannab nime 17x23. See viitab lihttlabaselt sarja kuuluvate raamatute sentimeetermõõtudele. Eesmärgiks on pakkuda paljulubavate uutele autoritele mõistlik platform oma loomingu avaldamiseks. Kujundus, maht ja materjal on sarja raamatutel sarnane - paks katmata paber ja "lakkadega" kaaned. Olen näinud sarja paari raamatut, üks neist ongi see, millest ülalpool pilt.

Luke Pearson on minu jaoks autorite vallast üks viimaste aegade huvitavamaid avastusi. Tema esmapilgul lihtne joonistusstiil on oma selguses ja samas detailirikkuses tegelikult geniaalne, tema kompositsioonitaju on võrratu ja värvitaju kohta peaks vist veel rohkem ülivõrdeid kasutama. Tagatipuks on ka lood, mida ta oma koomiksites jutustab, alati muhedad ja lobedad ega pane tavapärase indiekraami kombel lugeja pead valutama. "Hildafolk" on esimene tema raamat, mis minuni jõudis ja see ei jää kohe päris kindlasti viimaseks (üks on kohe ilmumas). Näitepilte, muuseas, võib leida nii autori enda blogis kui ka kirjastuse leheküljel.

3 kommentaari:

Elina ütles ...

Kui peaksin nüüd uue mõjukaardi tegema, oleks see L.Pearson seal raudselt esindatud. Muu jutu osas tema kohta noogutan ka kaasa.

Ivar ütles ...

Tema uus raamat on veel oluliselt muljetavaldavam!

Elina ütles ...

Mulle tundus see ka netinäidete põhjal üsna huvitav, aga J on väga suure skepsisega meelestatud ja keeldus selle headusesse uskumast, enne kui näeb seda (st sinu eksemplari) oma ihusilmaga. "White whiny male in a failed relationship" on see läbinämmutatud teema, mis J juba praktilselt endast välja suudab viia.