17 juuni 2011

Gorillade kunstiraamat

This is one of the best collective artbooks I've seen or have. Got it from Paris this May, here's my little review in Estonian.

Prantsusmaal tegutseb massiivne virtuaalne jooniskommuun nimega Café Salé. Sinna on kogunenud lihtsalt masendav hulk prantsuskeelseid joonisgeeniusi, kellest mitmed, näiteks Maya Mihindou, on jõudnud endale hiljem juba ka kasvõi koomiksivallas nime teha.

Lisaks sellele, et nende kodukülg ja foorum on väärt põhjalikku uurimist, annab CFSL välja ka raamatuid. Iga aasta maikuus ilmub järjekordne massiivne artbook, nüüdseks on neid viis. Olen neid lehitsenud, aga kahjuks on nad minu jaoks natu-ke-ne liiga eklektilised - speed paint ja digitaalmaastikud pole lihtsalt minu rida. Nende väiksemad ühe-teema-raamatud on konkreetsema sisuga, ühes seesugusest olen ma siin ka juba kirjutanud. [Ja täiesti juhuslikult ilmus just 16. juunil Shuffle-sarja viies raamat - Character Design.]

Kevadel 2011 ulatas aga CFSL sõbrakäe teisele jooniskommuunile nimega Gorilla Artfare. See seltskond on mõnevõrra internatsionaalsem, töökeeleks on inglise keel, liikmeskond aga limiteeritud sajakonna osalisega, kellele lisa ei võeta. Nüüd siis ilmus neiltki oma artbook.

Gorillade raamat on veidi teist masti kui kohviku oma. Tundub, et paljud seal on mingit pidi animaatoritaustaga, seetõttu on ka suurem osa pilte tegelasi kujutavad, neis toimub midagi. Ampluaa on siiski väga lai fantaasiamaalidest nunnude tegelaskujudeni, samas aga alati uskumatult kõrgetasemeline. Päris palju on siin näiteks võltspostereid olematutele filmidele, tegelikult ongi 256 leheküljega kõvas köites raamat jagatud mõnevõrra tinglikeks filmilikeks teemapeatükkideks - need on Comedy, Horror, Action, Romance, Drama, Adventure ja Documentary. Lõpus, nagu ikka, on ka kõigi osaliste virtuaalmaailma kontaktandmed.

Väga-väga šeff raamat. Olen ju ka seesuguseid päris palju lapanud, aga ega peale Spectrumi sarja samal tasemel asju tõesti ei meenugi.

Kommentaare ei ole: