03 juuni 2011

Kogu tõde figuurist

Vähe on neid joonistamisõpikuid, mille kohta võiks ilma liialdusteta kasutada sõna "legendaarne". Nii mõnegi neist kaanel on autorina kirjas Andrew Loomis.

William Andrew Loomis (1892-1959) oli legendaarne ameerika illustraator, kommertskunstnik ja õpetaja. Just tema kirjutas kuus äärmiselt mõjukat ja hinnatud joonistamisõpikut, millest parimad on ilmselt kaks - inimese joonistamisele pühendatud "Figure Drawing For All It's Worth" ja "Creative Illustration". Viimane sisaldab ka ulatuslikku värviteooria osa ja oli ilmselt asendamatu raamat igale poolsajandi tagusele reklaamiala kunstnikule.

Kõik need said äärmiselt populaarseks, esimesena mainitust näiteks ilmus esimese kolme aastaga vähemalt 12 trükki. Samas olid autori religiosse taustaga pärijad paljaid inimesi sisaldavate raamatute vastu, mistõttu peale autori surma ei näinud need enam aastakümnete kaupa trükivalgust. Ilmunud eksemplaridest said haruldused ja uued kunstnikupõlvkonnad maksid korralikumate koopiate eest kõva hinda. Või, kui saabus internetiajastu, piirdusid piraatskännidega.

Nüüd siis, hiliskevadel 2011 on sündinud ime ja kirjastus Titan Books on asunud Loomise raamatuid taas välja andma. Esimesena ilmus "Figure Drawing" ja kui uskuda ümbrispaberit, on tulemas veel vähemalt kolm.

Uustrükk on originaaliga väga sarnane, seda nii seest kui väljast, ka kaanekujundus on sama. Võrdlesin seda 1946. aasta trükiga ja leidsin tegelikult ka paar erinevust. Esiteks on uus raamat oma 1,5 korda paksem, seda puhtalt paberi arvelt. Muidu on see sisult praktiliselt identne, v.a. trükiinfoga tiitellehe pööre. Illustratsioonid, mis reeglina ka originaalis rasterdamata, st. tänapäeva mõistes bitmapid, on samasugused ka siin, ka hallskaalas illustratsioonid on samad. Ainult need leheküljed, kus väiksed spordipooside fotod, on Moiré tõttu silmnähtavalt teistsugused.

Üldiselt on see raamat väga hästi tehtud ja väga mõistliku hinnaga faksiimile. Joonistaja, kellel muidu ka õpikuid riiulis, kes nüüd aga neid väljaandeid eirab, teeb ikka üsna suure vea. Sest, kes teab, kauaks neidki Loomise raamatuid jagub ja millise lepingu pinnal neid kirjastatakse. Tänapäeval kaovad ju isegi animafilmide artbookid müügilt juba paari kuuga.

Kommentaare ei ole: