22 november 2008

Luud ja kondid

Järjekordne näide Ebay kasulikkusest - ostsin sealt endale ühe lelu. Karp lubab tarvitada lastel alates kuuendast eluastast, seega on see just täpselt minusugusele sobiv!

Tegu siis Bitz-nimelise firma õpetliku luukere-konstruktoriga. Enamus selliseid on juba pildilt vaadates anatoomiliselt väärakad, antud objekt aga paistis päris paljulubav. Ilmselt on põhjus koostöös brittide teadusmuuseumiga, mille tulemusel on sündinud ikka üks päris õpetlik mänguasi.

Karbis on lisaks osaliselt kokku monteeritud skeletile ka pisike buklett, millest õpetatakse antud 46-osalist puzzlet kokku monteerima ja sellele lisaks jagatakse ka kuhjaga taustateavet. Nagu näiteks: täiskasvanul on skeletis 206 luud, erinevalt vastsündinust, kellel on neid suisa 300 kandis. Kandestruktuur koljust läbi roiete ja selgroo koosneb 80-st kondist, ülejäänu moodustavad vaagen ja jäsemed. Murtud luud paranevad 4 kuni 8 nädalaga. Suurim luu on sääreluu, väikseim, mis leidub kõrvas, on kõigest 25-33 millimeetrit pikk.

Igatahes on selle lelu kokkupanek igapidi õpetlik ja lõbus tegevus. Konstruktsioon on täiesti geniaalne, kõiksugu pistikud ja ühendused on päris hästi varjatud ja pealiskaudsel vaatamisel pole neid nähagi. Samas annab pead-lõuga ja käsi-jalgu mõõdukuse piires liigutada.


Muuseas, vasaku kehapoole värvilistel laikudel on ka oma funktsioon - need markeerivad nimelt suurte lihaste kinnituskohti. punane ühenduskoht on "algus", sinine "lõpp", ehk siis asub kondil, mis lihasega kaasa liigub.

Igatahes - päris kobe lelu! 23 cm pikk luukere on mõningasele kiibakusele vaatamata täiesti adekvaatne anatoomiõppevahend ja võtab samas oluliselt vähem ruumi ja raha kui mõni nime poolest "päris" koolituseks mõeldud kondikubu.

3 kommentaari:

meelis ütles ...

wow!!! Pildi järgi tundub kujuke olevat anatoomiliselt üsna täpne (kui ehk vaid liiga pikk pöial välja jätta:)

Olen ise sageli tundnud vajadust füüsilise inimskeleti järele mis võiks töötoas nurgas seista ja mida inimest joonistades ikka ja jälle vaja läheks! Mäletan et aastaid tagasi kui iseseisvalt ja põhiliselt anatoomiaõpikute abiga inimese sisemust uurisin-puurisin oli mul näiteks vaagnaluu konstruktsioonist arusaamisega suuri raskusi.. Okei, sain aru küll et põhimõtteliselt on see kauss millele sisikond toetub, aga need sisselõiked ja nurgad seal.. need tundusid piltide erinevate külgede pealt vaadates sootuks erinevad ja justkui üksteisele vasturääkivad...
Oleks mul tookord kasvõi selline kujuke ees olnud, rääkimata päris inimskeletist...!

Väga tubli ja kasulik ost, Ivar!

Ivar ütles ...

Minu jaoks on hetkel kõige probleemsem kant selg kogu täiega, sealhulgas abaluud. Sellelt mänguskeletilt nägin esmakordselt mitut anatoomilist detaili, millest siiani polnud aimugi.

Too skelett on tõepoolest kobe, parem kui pildilt paistab. Pöidlavärk oma on küll veider viga, sest kui mõningased kummalised ebasümmeetriad välja arvata (sääreluud), siis tundub asi tervikuna vägagi adekvaatne.

Muuseas, Eestis (Apollos?) müüdavat papist luukerekonstruktorit. Kokkupanek on küll nädalate töö, aga saaksid elusuuruses asja... :)

Ivar ütles ...

Mingil totral põhjusel koosneb selle luustiku pöial neljast luust, kuigi erinevalt teistest sõrmedest peaks ta koosnema kolmest. Kuigi ka pöidlaluude pikkusega on probleeme, siis lõikasin asja parandamiseks lihtsalt pöidlad lühemaks ning lihvisin seejärel veidi otsi ümaramaks ja peenemaks. Tulemuseks on hulga loomulikum käelaba, kuigi endiselt mitte päris õige. Kui õnnestuks ilma murdumata pöidla suunda korrigeerida, saaks asja veelgi paremaks. Aga, nagu öeldud, see on väike viga, tervikuna on see lelu ikka päris detailne.