24 veebruar 2011

Sõdurid, relvad ja lahingud

Hetkel käib raamatupoodides Varraku juubeliteemaline soodusmüük. Ja, mis mulle tegelikult üleüldse pähe ei mahu, on see, et endiselt näen ma raamatulettidel vedelemas üliodava hinnaga Dorling Kindersley tõlkeraamatut "Sõdurid", mille ise ostsin mõne aja eest mingilt Apollo soodukalt küll veel odavamalt, vast mingi 175 krooniga.

Varem on ilmunud veel kaks samasugust suurt raamatukobakat - "Lahingud" ja "Relvad". Kõik kolm on tõelised superraamatud, ja seda sugugi mitte ainult ajaloo- või sõjandushuvilistele. Oleks mul väiksena midagi seesugust lugeda olnud... Võtame või selle viimase, mida praegu turustatakse - kel iganes on vaja joonistada pea mistahes sõdalasi, olgu need viikingid või vanaroomlased, ristirüütlid või jalaväelased, RAFi lendurid või saksa tankistid, samuraid või siuu sõdalased - kõigi nende jaoks leiab siit piisavalt detailset referentsi.

Varasem relvade raamat on sellele muidugi ülihea täiendus. Hea on see, et meil on kodus kõik kolm olemas. Ega ilmselt poleks endalgi olnud oidu neid õigel ajal ära osta - originaalhind oli ikka päris kopsakas -, aga tänu ühe kunagise ajakirja raamatuarvustuste kirjutamisele sai elukaaslane need tasuta. Vahel ikka vedas ka.

Muuseas, neid raamatuid ei saa kõvaköitelisena enam isegi Amazonist. Kahe varasema eesti tõlked on nüüdseks ilmselt lõplikult läbi müüdud, nagu neljaski DK raamat - 2002. aastal Erseni kirjastatud hiiglaslik loomaentsüklopeedia "Loomad". Ma tõepoolest ei saa aru, kuidas seda sõduriraamatut nii kauaks lettidele jagunud on.

Kommentaare ei ole: