24 märts 2010

3D TV

On last Friday I saw Sony's 3D TV demo...

Nägin eelmisel reedel esimest korda oma silmaga 3D-pildiga 52" telekat. See tähendab, PÄRIS 3D pildiga, mis polariseeritud, sest tobeda punarohelisi papist prille nõudva versiooniga Blu-ray diske on endalgi paar tükki ja neid näitab iga pildikast. Too aga pole see, mis peaks - olen ka kinos paari seesugust filmi vaadanud ja kuigi ruumiefekti saab ju tõepoolest kätte, on adekvaatselt värvilist pilti niiviisi võimatu näha. Olen kuulnud ka jutte, et Cinamoni keskuse 3D kino on tänase päevani just nimelt selline vanamoodne, punase ja rohelise klaasiga prillidega tehtud. On see tõepoolest nii, ei tea. Kuigi 3 tavalist filmiseanssi, mida seal näinud olen, on küll kummaliselt võbeleva ja vene aegu meenutava pildiga olnud, mis tolle imeilusa maja tehnikapoole vastu usaldust just ei suurenda...

Aga too Sony telekas sama maja ja sama kaubamärgi elektroonikapoes näitas tõepoolest täiesti konkreetselt kolmemõõtmelist pilti. Ekraanil keris demoreel, milles nii jalkat, ujuvat jääkaru, punast pandat ja hunte kui arvutimängu autoga kimamist. Kõik see oli täiesti võrreldav kobarkino seanssidega. Kinoga võrreldes on telekal tegelikult isegi plusse - kui kinos on pilt ilma prillita polarisatsioonikao tõttu oluliselt heledam kui läbi prillide, siis telekapilt oli visuaalselt vaadates täpselt samasugune. Ehk - saab samas toas olla küll kui prille ees pole ja pilti ei vaata.

Tehnilisest küljest ma suurt midagi teada ei saanud. Prille jagava ja valvava poepersooni väitel on teleka pildisagedus 200 hertzi, 2 x 100 siis, milles mina küll päris kindel pole - kusagil on kõrva jäänud hoopis number 240. Mis kinofilme näidates oleks ka vist loogilisem. Teiseks väitis ta, et 3D pilti nn. "monona" vaadata ei saa. Mis aga minu jaoks on tiba imelik, kui see ikka tõesti nii peaks olema - kui ikka telekaomanik ja kogu tema seltskond EI TAHA prille ette toppida, mis võiks olla tehniliselt lihtsam kui emma-kumma silma pilt lihtsalt välja lülitada?

Huvitav on veel see, et populaarses telesaates näidatud promolõigus jäeti täiesti mainimata 3D telekate kõige kiiremini käeulatusse jõudev rakendus - arvutimängud. Millal meil siin ükskord 3D programme näeb, ei tea, ka ei ole Blu-ray kraami koheselt just palju liikvel (Samas pole tulevikule mõeldes praegu enam mõtet ühegi 3D filmi Blu-rayd osta - standard näeb ette, et kõigil tulevastel 3D diskidel peab olema ka filmi tavavariant ja sellised kettad hakkavad ilmuma juba mõne kuu pärast. Ehk - ei mingeid uusi animatsioonikettaid minu riiulis enam enne 3D versiooni ilmumist.) Arvutimängud on aga kohe-kohe siin - kellel Playstation 3 olemas, teeb sellele suvel firmware upgrade'i ja ongi olemas riist, mis telekasse kolmemõõtmelist pilti saadab.

Kommentaare ei ole: