27 veebruar 2010

Lihapallivihm

Animafilmide raamatuid on mitmesuguseid. Kehvema otsa omad sisaldavad ähmaseid filmikaadreid ja pealiskaudset udujuttu, mis otsekui kirjutatud inimeste hilinenult kinno meelitamiseks. Vahel ilmub seesugust mõttetuvõitu kraami ka headest filmidest, "Coraline" oma olevat näiteks seesugune. Kuid on ka hoopis paremaid raamatuid, kus valmimislugu põhjalikult ette võetud ja kus sees hulgaliselt filmi tegemisel valminud kunsti. Positiivsema poole peal on kindlasti Pixari filmiraamatud, kus filmikaadreid praktiliselt polegi. Samas aga ei nimetaks mina ise neid küll omas vallas parimateks, nii mõnigi konkureeriva stuudio film on tegelikult veelgi kobedama paberist kohtlemise osaliseks saanud.

"Cloudy With A Chance of Meatballs" oli üllatavalt vaadatav film, täis totakat toimuvat ja mõnusat teravat huumorit. Raamatust olevat olemas kaks varianti ja see uhkem on igatahes omasuguste seas üks paremaid. Kõvas karbis raamat (asjalik arvustus siin) sisaldab tavalistele lehekülgedele lisaks veel mitut ümbrikut eraldi piltidega, lahtivolditavad suuremaid illustratsioone ja lisaks kummalist suureformaadilist kleepsuraamatut, kus nii maasikas, banaan, šokolaad ja kõik muu lõhnavad just nii nagu päriselt!

Kuigi filmi enda stiil on teleanimatsioonilikult ümar ja isegi imelikult lihtne, on raamat kubinal täis vinget kunstnikutööd, tegelasvisandeid, toimumispaiku ja kõike muud, mida ühe animafilmi tarvis vaja paberile panna. Tähelepanuväärseimad kunstnikud, kelle pilte siin näeb, on kindlasti Robin Joseph ja Deanna Marsigliese, kelle stiilinäited kergeks tutvustuseks ka allpool.

Kommentaare ei ole: