16 aprill 2015

Raamatu-ostlemine Euro-Amazonist


Olen üsna staažikas interneti-ostleja. Tegelikult - just selle aasta (2015) lõpupoolel saab mu esimesest raamatuostust täpselt 20 aastat. Ostukoht oli amazon.com, mida kasutan aktiivselt tänaseni, läbi kõigi nende aastate, kus nii dollari kurss, riigimaksud ja postikulud kui pakendi kvaliteet on üsna tugevalt muutunud.

USA amazoniga on asi võrdlemisi selge. Aga see pole kaugeltki ainus sama kaubandushiiglase haru. Ja just siin, Euroliidus, läheb asi huvitavaks.

Euroopa Amazon on nimelt trikiga ostukoht. Näiteks - kui osta Inglismaalt amazon.co.uk-st mõni raamat, siis läheb see tõenäoliselt posti hoopis Saksamaalt. Tekib küsimus - miks üldse osta UK-st kalli postikuluga, millele lisandub veel ostu vormistamise lõppfaasis Eestisse saatmise puhul meie 9% raamatute käibemaks, kui sama raamatu saab Saksa Amazonist palju odavamalt kätte?

Tegelikult on aga Itaalia Amazon ehk veel odavam. Konkreetne näide - sama raamatu hind on Saksamaal 51,60 ja Itaalias 30,71 eurot, UK-s (enne lisanduvat käibemaksu) 49,99 naela. Absurdne on aga see, et trackingu järgi läks amazon.it-st ostetud raamat posti kohast nimega... "Ridgmont Bedfordshire UK". Saa siis aru.

Üldiselt - amazon.it toimib, raamat oli 11 päevaga kohal, pakiteate arvates postitatud Saksamaalt. Pakend, milles üsna paks ja raske koomiksialbum (Alexandro Jodorowsky "The Metabarons"), meenutab bookdepository oma, selline pappvoldik, kus tegelikult raamatu nurgad rohkem kaitstud kui suures loksuvas kastis.

Raamat, millega Itaalia Amazoni esmakordselt katsetasin ja nii päris suure summa kokku hoidsin, oli eelmainitud  "Metabaronid", paks kultusliku ulmesarja albumite kogumik, mis ise laiendab Jodorowsky-Moebiuse ulmeklassikut "Incal". Sellel sarjal on teisigi kõrvallugusid, kõik nad ilmunud ka ingliskeelsena kirjastuselt Humanoids. Too annab viimasel ajal oma raamatud pea sünkroonselt välja nii Prantsusmaal kui USA-s, kuid tiraažid pole suured, saavad ruttu otsa ja muutuvad järelturul väga kallihinnaliseks.

Kommentaare ei ole: