28 aprill 2015

Raamat André Franquinist


Loomingut on alati raske edetabeliks reastada. Aga kui ikkagi oleks vaja kedagi kõigi aegade parimaks koomiksiloojaks kuulutada, siis, sõltumata kõiksugu ameeriklastest ja jaapanlastest, oleks peamiseks kandidaadiks ikkagi belglane André Franquin (1924-1997). Ja kui päris aus olla, siis siin ei ole ilmselt ka mitte midagi vaielda, asi lihtsalt on nii. Ja kõik.

Inglise keeles on tema kohta keeruline üldse mingit kirjandust leida. Spirou, Gastoni ja Marsupilami albumeid on tõlgitud ja neid leiab ka näiteks soomekeelsena, kuid mingit elulooraamatut tema loomingust minu teada olemas ei ole. Prantsuse keeles on kaks versiooni üsna massiivsest ülevaatest "Franquin - Chronologie d'un œuvre", teine trükk aastast 2012 on seejuures kaks korda esimesest paksem. See on out of print ja vä-ääga kallis. Magasin selle õigel ajal ostmise sõna otseses mõttes maha, kuigi isegi lehitsesin Pariisi koomiksipoes.

Seetõttu oli igati tervitatav kui detsembris 2014 ilmus ajakirjalettidele L'Express-nimelise väljaande ajakirja Lire:-erinumber "Naerumeister Franquin" ("Le géant du rire", sõna-sõnalt: naeruhiiglane). Eriti positiivne aga on, et 124-leheküljesest väljaandest ilmus aprillis 2015 ka kõvas köites raamat, mis mõistliku hinnaga kõigis raamatupoodides saadaval. Lehekülgede arv on kasvanud 132-le, sisu peaks aga olema üsna sama, andes mitmekülgse ülevaate Franquini elust, loomingust ja tegelaskujudest. (Siiski - puudu on Serge Clerci artikkel ja mõned ülevaatlikud paarisleheküljed algusest, see-eest on juures hulk rariteetseid illustratsioone.) Raamatus on palju pilte, sealhulgas originaalidest ja tema varasest koomiksivälisest loomingust. Ka fotomaterjal on rohkearvuline, näha on nii koomikseid inspireerinud paiku kui kasvõi mitmeid Brüsseli seinamaalinguid.

Kuigi Franquini joonistusi tahaks eelkõige näha nende originaalkujul ja -suuruses, siis pakub see raamat ikkagi päris hea ülevaate klassiku loomingust. Seda kõvas köites ja kõigest 12 euro eest.

Kommentaare ei ole: