28 aprill 2015

Corto Maltese Siberis


Hugo Pratti (1927 - 1995) Corto Maltese seiklussarjal on huvitavad ajad. USA-s plaanib IDW anda kolme aasta jooksul ja tosinas raamatus välja kogu seriaali, 2015. aasta lõpus tuleb Prantsusmaal uutelt tegijatelt täiesti uus album. Ka varasemad tulevad uues kujunduses taas välja.


Hiljuti ilmus aga lisaks üks eriline raamat - 1982. aasta albumi "Corto Maltese Siberis" faksiimile-väljaanne. Tegu on suure raamatuga - 27,5 x 31,5 cm ja 160 lehekülge -, mis näeb päris cool välja ja milles igal leheküljel on vaid 3 riba pilte. Seega on koomiks siin silmatorkavalt suurem kui tavaliselt.

Enamus Corto raamatuid on mustvalged, see variant aga on värviline. Siit tuleb tegelikult ka raamatu ainus miinus - kuna originaalis oli tegu retrolikult rasterdatud värvidega, siis siin on see cool täpiline tekstuur ilmselt vanast raamatust skännitud ning siis uue ja peenemaga trükiks üle rasterdatud. Ehk - kui koomiksiribasid väga lähedalt uurida, siis on näha, et tegelikult see ikka päris suureteraline CMYK-raster ei ole.


Lisaks koomiksile endale on siin raamatus ka hulk lisamaterjali, sealhulgas Pratti tegelasvisandeid, mis näevad välja nagu nad olekski sama suurelt joonistatud. Kuna tegu on faksiimilega, mis välimuselt ja sisult 33-e aasta vanust raamatut kopeerib, siis on siia vahele lisatud voldik, milles veel uut ja tänapäevast lisamaterjali antud seiklusloo sünni ja trükis ilmumiste kohta.

Muuseas, just Siberi-osa on see Corto Maltese album, mille üheks peategelaseks meie kandist pärit hull krahv Roman von Ungern-Sternberg.

Kommentaare ei ole: