07 märts 2015

Kosmos IMAX Tallinnas



2014 lõpus avati Tallinnas Kosmos IMAX, vana legendaarse kino moodsaks uuendatud versioon. Kuuldavasti on see siinse kandi esimene IMAX-kino oma hiigelsuure ekraani ja kõige muu juurdekuuluvaga.

Olen nüüdseks näinud seal kahte filmi  - Wachowskite 3D-pildiga fantaasia-soga "Jupiter Ascending" ja Neill Blomkampi lapikut räpirobotifilmi "Chappie". Nende põhjal võiks juba teha mõningaid järeldusi selle kinoformaadi ja ka konkreetse Tallinna kinovaatamiskoha kohta.

Esiteks - IMAX-i 3D prillid on suured ja konkurentsitult kõige paremad. Selles osas ei paku teised kinod IMAX-ile mingit konkurentsi. See aga ei tähenda kahjuks, et kinoelamus oleks suurepärane.

Asi lihtsalt selles, et ekraan on tõepoolest suur. Saali keskel on ridade vahel vahekäik ja kui istuda sellest ettepoole, st. kusagile esimesse viide ritta, siis on üsna raske filmi nautida. Pilt on mugavaks vaateväljaks lihtsalt liiga suur, tiitrite lugemine ja näoilmete vaatamine tähendab pidevat pilgu ja pea keerutamist ühest suunast teise, see hakkab üsna kiirelt väsitama. Kui tegu veel ka tiheda montaažiga, siis paneb kogu see vilkumine koos mugavuspiirist valjema heliga vaat' et pea valutama.

"Chappiet" aga vaatasin ma ilmselt saali parimast kohast - kuuenda rea keskpaigast. See koht asub järsu tõusuga saalis peaaegu ekraani diagonaalide lõikepunkti vastas ja tähendab seega üsna mugava nurga all pilti. Heli oli sealgi kõva, aga enam mitte väljakannatamatu. Kvaliteedi mõttes oli see muidugi igati korralik, dünaamiline ja ruumiline. Toolid on mugavad, saalis samas veidi jahe.


Kokkuvõtteks võib vast öelda, et IMAX on kahtlemata eriline kinoelamus. Samas sõltub see kõik filmist, sest igat rääkivate hiigelpeadega asja pole küll mitte mingit mõtet sellisel kujul vaadata. Ja vähemalt sama palju kui filmist sõltub elamus ka vaatepunktist - kui istuda liiga ette, on tulemuseks pidev pea kuklas keerutamine. Lisaks on mul ikkagi tunne (peale esimest vaatamist oli see tegelikult tõsine veendumus), et kui nad seal heli veidi vaiksemaks ei keera, siis jääb paljudele esimene IMAXi-käik ka viimaseks - ei ole lihtsalt üldse mõnus enda aju nii silmade kui kõrvade kaudu ribadeks rebestada. Samas on seesugune heli üks IMAX-i müügiargumente, mistõttu selles osas ilmselt midagi ei muutu.

Kas ma ise ostaksin tulevikus IMAX-isse kinopileti? Ma arvan, et - jah, aga see peab olema film, mille vastu mul on väga eriline huvi. Hiigelsuur ekraan koos kõrvulukustava heliga ei tee veel igast suvaliselt märulist kinoelamust.

Kommentaare ei ole: