02 veebruar 2013

Kuldsed Lood - Don Rosa


Märkasin paari päeva eest Rahva Raamatu netipoe uute asjade valikus midagi huvitavat - raamatut nimega "Hall of Fame. Kuldsed Lood. Don Rosa". Tegu minu teada esmakordse juhusega, kus Egmont Estonia on ilmutanud Disney koomiksi, mille tegelik autor on raamatus avalikult välja kuulutatud. Ühtlasi on see ilmselt esimene eestikeelne koomiksiraamat, mis vanematele Disney-huvilistele suunatud.

Paari aasta eest jättis Egmont kasutamata ainukordse võimaluse panna oma "Miki Hiire" ajakirja kaanele Oleviste kiriku pilt ja üldse lüüa kella fakti ümber, et esimest korda maailma ajaloos tegutsesid Disney tegelased Tallinnas. (Lähemalt siin.) Seesugune pohhuism ja saamatus ei sisenda muidugi optimismi, seetõttu olin suhteliselt skeptiline kui Don Rosa raamatu poes kätte võtsin.

Kokkuvõte lehitsemisest on selline:
  • Raamat on paksem kui netipood väidab - mitte 82, vaid 192 lehekülge;
  • Ameerika pardikunstnik Don Rosa on aku-ankka-hullude soomlaste jaoks pooljumal, seetõttu oli kummaline näha, et tegelikult on ta üsna vilets joonistaja. Lood võivad ju olla head, aga tegelased on loppis ja imelikud, väriseva käega joonistatud ja kipuvad tüübist välja. Carl Barksile ei saa see mees kunstnikuna küll ligilähedalegi;
  • Tundub, et raamatus on trükivigu - vähemalt üks lehekülg oli praktiliselt tühi, kuigi kirjade järgi oleks sellel pidanud olema foto Rosa ja tema koertega;
  • Raamatu koomiksid näevad tegelikult üsna jubedad välja. Põhjus on selles, et tegemist ei ole kvaliteetse värviga, vaid vahepealsetel aastatel möllanud kombega kõikjale maitsetuid arvuti-gradiente toppida. Ma ei tea, millal need lood on värvitud, aga olen samasugust ebardlust kohanud ka välismaistes raamatutes - niipalju kui lugenud olen, siis tootis seesugust koledust just nimelt Egmont oma Euroopas ilmuvate kogumike jaoks.
Keda huvitavad klassikalised Disney koomiksid, siis Fantagraphics annab juba paar aastat välja kvaliteetseid ja ülima põhjalikkusega koostatud ja taastatud raamatusarju Carl Barksi ja Floyd Gottfredsoni koomiksitega. Olgu neis tegu mustvalgete ajaleheribadega või värviliste lugudega, alati on neile lähenetud respektiga ja tulemus püütud võimalikult originaalilähedaseks jätta. Lisaks pildisarjadele on neis raamatuis alati ka artiklid lugude ja autorite taustadest ning palju lisa-pildimaterjali. Pardilugudest on tänaseks ilmunud kolm ja hiirekoomiksitest 4 raamatut, tulevad nad rütmis paar raamatut aastas. Kahjuks ei küüni esimene eestikeelne Disney kunstniku autoriraamat ligilähedaltki sellele tasemele ega ole tegelikult nii ka ostmist väärt - pigem reserveerida paar meetrit riiuliruumi Fantagraphicsi kogumikele.

PS: Tegelikult tundub Don Rosa olevat äärmiselt sümpaatne inimene, kes ka ise ei pea ennast mingiks eriliseks kunstnikuks või koomiksiloojaks, vaid igipõliseks fänniks, kellele on lihtsalt meeldnud Carl Barksi tegelastele uusi seiklusi välja mõelda. Lisaks on tal kodus ka massiivne kollektsioon vanu koomikseid ja ajakirju, millest olen kunagi muljetavaldavat videot näinud. (Kes teab linki, kirjutage kommentaaridesse!) Ja veel - sellest, miks ja kuidas pani Don Rosa lõpuks punkti oma koomiksikarjäärile, loe siit. VÄGA huvitav lugemine!

PPS: Poolteist kuud hiljem poes raamatut lehitsedes avastasin, et selle vahele on tekkinud lahtine postkaartlik pilt Don Rosa ja koertega. Seega - oligi trükiviga... Aga Rosa joon ja viirutus on endiselt üsna amatöörlikud ega ole miski, mida joonistajana saaks kusagilt otsast eeskujuks võtta. Nii see on, kahjuks.

5 kommentaari:

Nuxx ütles ...

Fantagraafika kaks esimest Miki-seiklust endalgi riiulis ja kinnitan, tegu väga solid väljaannetega.

Ivar ütles ...

Vaatasin poes raamatut poolteist kuud hiljem ja avastasin, et selle vahele on tekkinud lahtine leht Rosa ja tema koerte fotoga... Seega - oligi trükiviga.

Aru ma muidugi ei saa, kuidas seesugused asjad üldse juhtuda saavad. Sama asi totaalselt ära rikutud "Persepolisega". Mitte mingit kontrolli siis pole selle üle, mis trükimasinast tuleb, ei kirjastustel ega trükkijatel?

youthful@hot.ee ütles ...

Siin kommentaare lugedes tuleb tõdeda, et polegi mõtet uut poest osta, vaid pean oma 90te alguses ostetud ajakirjad riiulist välja koukima ja neid lugema. Elamus on tõesti parem, kui praegu poes riiulivahel "modernset" miki hiirt lehitsedes.

Ivar ütles ...

Ma ei tea, mis on modernne Miki, aga kui need väikeseformaadilised koomiksiraamatud, mida raamatupoes näeb, siis nende sisu on minu arust suures osas Itaalias joonistatud, ja seda üsna hiljutistel aegadel.

Muuseas, Prantsusmaa uhke välimusega Carl Barksi kogumikes on need tema lood, mis ilmusid meil raamatus "Piilupart, Miki ja Donald" hoopis-hoopis kehvema joonekvaliteediga. Kummaline on see maailm.

Aga ise, jah, hindan ma kõige rohkem neid Disney koomikseid, mis tehti enne teist maailmasõda.

AC ütles ...

Hi - sorry for my english here on your estonian blog - I just google-translated it to read it. I'm a big fan and friend of Don , and just told him about this book, and then I found your blog about it. The video of Don and his collection is here - there's a whole house tour video series made by my friend Jano Rohleder. http://www.youtube.com/watch?v=c_0uOE3QVhk