19 jaanuar 2013

Kääbik


Hakkasin filmide tootmisel tekkinud visuaaliat sisaldavate raamatute (ehk lihtsalt artbook'ide) vastu väikest viisi huvi tundma kusagil sajandi alguses. Tegelikult oli siis juba tiba hilja, sest Disney möllas juba mõnda aega edukaid filme teha ja neist ilmusid ka päris korralikud raamatud. Nüüdseks on enamus neist müügilt kadunud rariteedid... Esimene seesugune filmiraamat, mille ostsin, võis vabalt olla "The Art of The Matrix", mis muuhulgas sisaldab ka Geoff Darrow' detailseid jooniseid.

Aga siis tuli "Sõrmuse Isanda" filmitriloogia. 2002-2004 ilmus igastühest neist ka korralik raamat, täis Alan Lee ja John Howe'i loomingut, kostüümikavandeid, maketifotosid ja praktiliselt kõike, mis nende filmide jaoks valmis tehti. Hiljem tuli tegelikult veel neljaski seesugune raamat, omamoodi lisandustega best of, aga see jäi mul miskipärast ostmata.

Uus-Meremaa efektifirmad Weta Digital ja Weta Workshop olid ise toona alles jõudu kogumas ja nii andsidki filmiraamatuid välja suured kirjastused. Samamoodi tehti näiteks ka filmide müügikujude osas koostööd oma ala USA juhtiva tegija, Sideshow'ga, andes välja suure sarja kõiksugu kujusid, büste ja relvamakette.


Aga nüüd on käes "Kääbiku" ajad. Weta ajab mitme firmana lisaks filmitrikkidele ka kõiksugu kõrvalärisid, valmistab steampunk-laserrelvi, kujukesi ja kirjastab oma visuaaliaga filmide artbooke. Ka "The Hobbit: An Unexpected Journey Chronicles: Art & Design"on Weta enda tehtud. Päris ilus raamat, formaadilt nagu viimasel ajal kombeks, "maastik" ehk landscape, pappkaas nahkselt reljeefne ja kullatud. Sisuks tavapärasest erinevalt pigem tegijate lühikesed kommentaarilõigud, mis saadavad ohtra pildimaterjaliga temaatilisi peatükke. Tõsi küll, raamatul on ka autor - Daniel Falconer, ilmselt on tema kirjutatud peatükkide algustekstid.

Nagu ikka, on igal peategelasel oma alajaotus, päkapikkude omad näiteks sisaldavad päris mitmeid alternatiivseid kavandeid nende hullumeelseteks soenguteks. Lisaks tuleb piltidest välja, et kõigil neil on reisil kaasas hulgaliselt tavaari - lisaks relvadele ka tööriistu, kokatarbeid ja meelelahutust, mis mulle filmis küll pea täiesti märkamata jäi. Igatahes on kogu see maailm ülimalt detailirohke, isegi sadulatest pajatab omaette peatükk. Tuttavatest tegelastest libisetakse küll põgusamalt üle, põhimõtteliselt vaid tutvustades, mis nende välisilmes varasemast triloogiast erineb. Näiteks Sarumani sau olevat heledam.

Raamatus on joonistena ka mõningaid tegelasi ja tegevuspaiku, mis filmis, kui üldse, siis väga põgusalt vilksatasid. Kui nende põhjal otsustada, siis ilmselt sisaldab enne teise osa linastumist DVD-l ilmuv ligi pooltunni jagu pikem variant näiteks Rohelise Draakoni Kõrtsi ja turgu ning noore Bilboga vana Tooki pidu.  

Kui ma midagi siin raamatus oleks lootnud rohkem näha, siis reaalseid skulptuurmakette, mida siin on vist ainult wargidest. Aga eks see ole taas üks digitaalse ajastu miinuspooli - suur osa tehakse pikslitest ja keerutatakse kompuutris.

Lisaks on raamatu sisekaantele kleebitud lahtivolditavad Thorini maakaart ja Bilbo ülipõhjalik murdvargaleping.


Kommentaare ei ole: