23 detsember 2011

Pop-up Koomiksikeskus I

On the first week of December 2011 Finnish Comics Society was in Tallinn. With the Finnish Institute of Estonia they organized so-called Pop-up Comics Centre, a temporary place in the city centre, with 3 exhibitions, daily workshops, showcases and seminar. There were artists from different countries participating in Nordicomics Workshop; and comics organizers from 10 countries on seminar.


Detsembri alguses toimus Eestis ehk meie maa senise ajaloo suurim koomiksiüritus - 4. kuni 10. detsembril asus Tallinna kesklinna Rotermanni kvartalis Pop-up Koomiksikeskus. Lahti seletatuna tuli nädalaks ajaks Tallinna Soome Koomiksiselts ja pani siin koos Soome Instituudiga püsti paiga, kus oli üleval kolm näitust, kus toimusid koomiksi õpitoad nii lastele kui tudengitele, kus oli müügil raamatuid ja kus sai soovi korral teha kasvõi rinnamärke.
Siia saagu koomiksikeskus!
Üks näitusi, mis 3. detsembril üles rippuma sai, oli pisike ülevaade Eesti lastekoomiksist. Selle jaoks joonistasin isegi mina ühe neljaleheküljelise libahundiloo!
Lisaks sai seintele veel ka põhjamaine Nordiccomics-näitus ja suured väljaprinidid Soome sarjakuva 100-aastast ajalooga. Soomlased teatavasti arvestavad oma koomiksielu algushetkeks 1911. aastal ilmunud Ilmari Vainio raamatut "Professori Itikaisen tutkimusretki". Samamoodi arvestades on Eesti koomiks ju isegi vanem - Karl August Hindrey pildiraamat "Pambu-Peedu" ilmus 1906.

Vaade Koomiksikeskusele Rotermanni aatriumist.

Siin ja seal oli seintel tahvelvärviga alasid, kuhu sai kirja kõik vajalik.
Lisaks raamatutele sai soovija endale näiteks ka rinnamärke teha. Joonista või prindi, lõika välja, pressi kokku ja - valmis!

Betoonist interiööri ilmestasid ideaalselt kokkukõlksuvad etno.ee lebopadjad ja disaintoolid-lambid.
Keskuses oli võimalus ka väikeseks suupisteks.

Nordicomicsi töötoas kogunesid mitmete põhjamaade autorid, et reedeks üheskoos raamatujagu Tallinnast inspireeritud koomikseid valmis joonistada. Ruudukujuline raamat peaks olema veebruarikuiseks Riia workshopiks ilmunud, paar seesugust on juba varasematest töötubadest olemas.

Samal ajal õpetasid Petri Koikkalainen ja Joonas Sildre lastele ja tudengitele koomiksitegemise aluseid. Ehk kannavad need ettevõtmised (mis ka mitmel pool mujal Eestis toimusid) vilja ja mõni osalejatest sai püsiva koomiksipisiku? Ehk kusagil viie aasta pärast näeme...

Lisaks toimusid Keskuses ka kunstnikututvustused - igal näitas üks autor seinale oma pilte ja rääkis kõrvale oma loomingust ja loometööst.
Neljapäevane tutvustus toimus küll tunnikese varem, sest oli ju Soome Vabariigi iseseisvuspäev ja Linnan juhlat vajasid ka siinpool lahte vaatamist... :-)

Pärastpoole aga, kui Keskus kinni, toimus Kalamajas Sildrete koomiksipere kodus väike afterparty ühes eri maade koomiksikunstnikega. Selleks ajaks saabus lahe tagant kohale ka Soome koomiksseltsi pealik Kalle Hakkola isiklikult.

Ja nii lõppeski ettevõtmise esimene pool. Reedel ja laupäeval oli toimuv veidi teistsugune.

Kommentaare ei ole: