17 detsember 2011

Kunstibussiga nukuilmas

Tegin radikaalse liigutuse ja käisin sõitsin täna Kunstibussiga. Tegu oli siis Tallinna kui 2011. aasta Euroopa Kultuuripealinna ürituste raames toimunud ettevõtmisega, kus punane kahekordne buss viis 29-l laupäeval huvilisi eri kunstiharudega tutvuma. Seekordne sõit oli sarja viimane ja selle teemaks - animatsioon.

Läbi hõreda lörtsi sõitis buss Kalamajja, kus asub stuudio Eesti Nukufilm.

Esmalt näidati paari tudengifilmi, mida mina tegelikult juba seekordsel Animated Dreamsil ära olin näinud. Üks neist oli tolle linastuse ehk huvitavaim asi - "Kärbeste veski", mille autor Anu-Laura Tuttelberg oli ka ise kohal.

Kohal oli ka hunnik nukke ja rekvisiite sealt filmist. Tegelikult oli üllatav, et need ei olnudki hiiglaslikud, filmist jäi mulje igatahes hoopis suurematest. Tegelikult oli elusuuruses olnud vaid üks aken... ja surnud kärbsed. Nukud ise olid ka ikka päris šefid.

Stuudio üllatavalt tolmustel võtteplatsidel oli parajasti pooleli soome koomiksiautori Kati Kovacsi kirjutatud "Unustatud lugude ooper: Lisa Limone ja Maroc Orange tormakas armulugu".

Selline on siis rakis, mis võtab üles 3D filmi.

Ühes toas ehitati parajasti maju...

... kuuldavasti selleks, et need high-speed kaamera ees õhku lasta.

Teises toas tehti nukke. Igal pool silikoon, resin, pudelid, potsikud ja paberinutsakud... Tuttav pilt!

Nukkude originaalid tehakse tegelikult plastiliinist ja mitte näiteks polümeersavist. Mis tähendab, nad jäävadki tegelikult pehmeks. Neist siis kohe vorm ja edasi juba koopiad, milles vajadusel traatkarkass sees või mis, kui tegu peaga, seest õõnes, et mahutada silmamune ja muud vajalikku.

Edasi sõidutati huviliste hordid Vanalinna, kus Nukuteatri muuseumis toimus täiesti korralik giidiga ekskursioon. See on ikka päris tõsiselt moodne koht kogu oma interaktiivsuse ja liikuvate piltide ja eksponaatidega.

Väljapaneku klaaside taga leidus ka tõelisi vana kooli staare.

Päris lõpuks toimus veel töötuba, kus sai endale lihtsaid käsitöönukke valmistada. Mina aga tegin vaid fotokaga paar klõpsu ja väljusin pimedusse oma järgmisi olulisi asju ajama. See tähendab, koju ja kiirelt edasi tööle.

Kommentaare ei ole: