20 november 2011

Koomiksilaat

There was a little comic book fair in conjunction with the "Animated Dreams" festival.

Kino "Artis" on koht, kus toimusid täna lõppenud festivali "Animated Dreams" loengud ja linastused. Käisin minagi ühel piletiga esinemisel, aga see rääkis põhiliselt animeeritud kirjaümbrikust, saksa huumorist pungil koledast pisidraakonist ja oli üldse ikka väga igav. "Coraline'i" (mis viimaste aastate üks huvitavamaid animafilme) loengutele lihtinimesi ligi ei lastud, kuigi seda oleks tahtnud tõepoolest näha-kuulda.

Filme ma ei vaadanud, kui välja arvata festivali viimane päev mil "Sõpruses" linastusid kohalike animatudengite 17 uut filmi. Paari autorit neist isegi tunnen, filmidest jäid kõige enam meelde nukufilmid - ühes jahvatati kärbestest jahu, tehti musta leiba ja toideti parte - "Kärbeste veski" (Anu-Laura Tuttelberg); teises moodustasid joodikud Raveli "Boléro" saatel kompositsiooni "Eine murul" (Erik Alunurm jt). See oli ikka üsna naljakas, peab ütlema. Ja eluline. Ning "Pööripäev" (Roland Seer) oma ruumiliste paberist objektide ja joonisanimatsiooniga oli väga-väga stiilne.

Niipalju filmidest, nüüd tagasi "Artisesse" ja laupäeva.

Kino fuajees oli väljas veidi nukke ja dekoratsioone uutest kodumaistest filmidest.

Aga tegelikult postitan ma neid pilte siin seetõttu, et teist aastat järjest toimus festivaliga seoses Koomiksipäev. Tähendas see kahte asja - ühte loengut ja väikest laupäevast koomiksilaata.

Müügilaudadele jõudis nii Soome Koomiksiseltsi raamatuid, sealhulgas ka uus Fantagraphicsi põhjamaise koomiksi kogumik (USA-s ilmub see alles märtsis 2012), aga ka hulk asju kohalike asjahuviliste isiklikest varasalvedest.

See, palju rahvast nende mõne tunni jooksul asja uurimas oli, sõltus sellest, mis parajasti kinosaalides toimus (või ei toimunud).

Aivar Meosel oli vanadest Kosmos Controli aegadest alles isegi virn Joonas Sildre sketchbooke aastast 1998, mida ka autor polnud kogu selle vahepealse aja jooksul näinud. Rariteedid!

Tegelikult oli valiku hulgas päris huvitavaid asju, eriti nood, mis pärinesid eelmainitud Kosmos Controli ajakapslist. Ise küll ostsin ainult ühe raamatu, see aga üsna uus ja soomekeelne.

Kuigi kokkuvõttes oli uudistajaid rohkem kui ostjaid, siis tegelikult leidis uue omaniku üsna hulk asju. Minu toodud seitsmest raamatust näiteks läks neli loosi ja üks (ning suurim neist) on ka põhimõtteliselt ilmselt reserveeritud. Suht' hea tulemus vist. Üsna palju küsiti eestikeelset lastele sobivat koomiksit, aga ega seda ju suurt võtta polegi.

Lisaks laadale toimus eelmainitud loeng, kus Roomas elav soome koomiksilooja Kati Kovacs ning eesti animarežissöör Mait Laas tutvustasid oma peagi valmivat animafilmi "Unustatud lugude ooper: Lisa Limone ja Maroc Orange tormakas armulugu". Kohal oli ka pappkast staaride endiga.

Peale loengut joonistas Kati Kovacs, kelle raamatud olid ka laadal müügil, mõned sigatuurid.

Vahelduseks päris huvitav laupäeva õhtupoolik oli. Nüüd veel pisut enam kui kaks nädalat ja kätte jõuab ilmselt suurim Eestis kunagi toimunud koomiksiüritus. Müümata raamatud rändavad edasi sinna - koguni nädalapikkusele ettevõtmisele nimega Pop-Up Koomiksikeskus...

Kommentaare ei ole: