19 november 2011

Kingdom Come + Comicology

"Kingdom Come" on 1996. aastal ilmunud DC Comics'i neljaosaline miniseeria, mille tegelasteks kõigile tuntud superherod, kuid mille tegevus toimub paarkümmend aastat tavapärasest tagapool. Seetõttu on Superman, Batman, Wonder Woman ja kõik need teised kangelased jõudnud kuldsesse kulturistlikku keskikka. Nüüd tuleb neil jõudu katsuda uue põlvkonna supertegelastega, kes, nagu kombeks, on vanemast generatsioonist lõdvame moraalse püksikummiga ja niiviisi valmis kõiksugu pahategudeks.

Sarja kirjutas Mark Waid, aga põhiline, miks see lugu ka supersukkpükstest muidu mööda vaatava inimese huvi äratab, on kunstnik Alex Ross. Tema guašiga joonistatud fotorealistlikud leheküljed on oma detailsuses äärmiselt muljetavaldavad. Ja kuigi peategelased on oma sihverplaadilt sageli nagu ühe ema lapsed, on kogu kupatus siiski oma üsna hullumeelse töömahuga päris muljetavaldav - juba tegelasi on siin tohutus koguses.

Ühesõnaga - sari ilmus neljas osas järjeloona, mingi aja pärast tuli kombekohaselt välja ka trade paperback. Sellele järgnes hiljem riburadapidi veel teisi uhkemaid väljaandeid, millel suurem formaat, karp või lisaköide taustainfoga.

Ja siin lähebki asi tegelikult huvitavaks. 1999. aastal ilmutas kirjastus Harbor Press esimese raamatu mõõtu ajakirja oma uuest sarjast "Comicology". Selle teemaks sai just "Kingdom Come" ning selle 272 lehekülge on tihkelt täis Alex Rossi sketše, koomiksilehekülgedel paistvate detailide lahtiseletusi ning tähestiku järjekorras kõigi tegelaste, nii vanade kui uute, taustade ja ajaloo ülevaateid. Ehk siis omamoodi "Kingdom Come" entsüklopeedia.

Nagu USA-s ja ingliskeelses koomiksimaailmas tänapäevani kombeks, teatavad kirjastused oma trükiplaanidest esmalt koomiksipoodidesse kraami levitava Diamondi kataloogi koostajatele. Nemad panevad siis kõigi kirjastuste plaanid kokku ja trükivad ära. Iga kuu alguses jõuab "Previews" poodidesse, kus siis poed ise, aga ka kliendid saavad esitada oma tellimused kaks kuud hiljem ilmuvatele raamatutele. Diamond kogub kuu lõpus tellimused kokku ja edastab kirjastustele.

Süsteem on tegelikult geniaalne - ette tellitud eksemplarid ostetakse garanteeritult ära ja nii teab ka iga väikekirjastaja, palju tal oma asja on üldse mõtet printida. Sama moodi oli seal kataloogis sees ka Comicology. Märkasin seda seal ka mina ning kuna mind huvitavad taustamaterjalid tihti rohkemgi kui asi ise, siis tellisin selle oma koomiksipoest ära. Raamat jõudiski õigel ajal kauplusse kohale ja jäi mulle postitamist ootama.

Siis aga sekkus DC Comics. Harbour Press sai juristidelt nn. cease-and-decist kirja, mis sisuliselt tähendab, et autoriõiguste rikkumine tuleb viivitamatult lõpetada ja kogu raamatu tiraaž hävitada. Põhjus ilmselt see, et DC-l endal oli tulevikus midagi samalaadset plaanis... Ja hävitatigi. Niiviisi said selle endale kätte ainult ettetellijad, need, kelle raamatud poodidesse enne ilmumispäeva laiali saadeti. Neid ei olnudki ilmselt nii väga palju. Tulemuseks on see, et tegu olevat kõige haruldasema KC-üllitisega, nii 100 dollari kandis liikuv Ebay hind räägib enda eest.

A üks koopia sellest raamatust on niisiis ka Eestis olemas.

Kommentaare ei ole: