30 juuni 2010

Kaks uut Tintinit!

Märkasin täna suvises raamatupoes koguni kahte uut eestikeelset koomiksialbumit - mõlemad tõelised Euroopa klassikud, mõlemad Hergé Tintini sarjast - nimedeks "Must last" ja "Kuldsõrgadega krabi". Muidugi, arvestades seda, et tegelane on meil siin (vaatamata kahele varemilmunud raamatule) praktiliselt tundmatu ja koomiksialbumil on üleüdse raske ostjaid-lugejaid leida, suvel seda enam, oleks ehk loogilisem olnud kõigi nende raamatute ilmumine sünkroniseerida kusagile Spielbergi-Jacksoni filmi linastumise kanti...

Kuna ma pole ise tegelikult sarja üldse lugenud, uurisin veidi tausta. Kokku on Tintini albumeid 24. Esimeses ja üsna konarlikus mustvalges loos seikles noor reporter sovjeetide maal, viimane album ilmus peale autori surma. Meil ilmunud neli lugu kannavad numbreid 4, 5, 9 ja, nagu peale pikka otsimist selgus, 19. Too uusim - "Must last" - kannab nimelt inglise keeles hoopis teistsugust nime "Read Sea Sharks". Samas, mõttelt on meie oma originaaliga ilmselt lähedasemgi.

Muuseas, kirjastuse Tänapäev koduleht viitas, et tolles loos osaleb eestlasest piloot! Ja nii ongi. Nimeks eht-eestlaslik Piotr Szut, silma katmas piraatlik silmaklapp. Eesti variandis on blondilt aarialiku mehe nimeks Peeter Pähk (oli vist nii?...).

Pluss veel - kaks vanemat albumit on poes lausa kuritegeliku 25-kroonise hinnaga!

Kommentaare ei ole: