01 detsember 2009

Võlur Oz

L. Frank Baumi (1856-1919) lugu tornaado poolt võlumaale kandunud plikast on ilmselt üks kuulsamaid uuema aja muinasjutte. Kes lugenud pole, teab ilmselt vähemalt Judy Garlandiga kolme-riba Technicolori filmi aastast 1939. (Muuseas, Pink Floydi "Dark Side of the Moon" olevat tegelikult tolle filmi soundtrack.)

Minule seostub aga lugu, nagu mõni teinegi, hoopis venelaste poolt ümber tehtud (loe: varastatud) variandiga, mida lapsepõlves telekast vaatasin - nukufilmisari "Smaragdlinna võlur" oli pikk ja vinge ja põhjustas nii mõnegi plastiliinist tehtud eluka... Vähemalt kuri nõid Bastinda oli seal küll päris karmi välisilmega.

Aga raamatutest. Loomulikult on lugu andnud ainet ka mitmeks koomiksiadaptsiooniks või lihtsalt ilusaks lasteraamatuks. Pildil on neist kolm - esmalt eestikeelne "Võlur Oz", milles austerlanna Lisbeth Zwengeri illustratsioonid. Päris kenad, vanaaegse maiguga pildid, kusjuures tundub, et raamat ilmus meil siin juba paar aastat peale originaali.

Siis prantsuse BD, kolm köidet, mis pakendatud komplektina kenasse karpi. Albumid on tegelikult lüheldased, 3 x 32 lehekülge, kuid lugu saab jutustatud. Kunstnik Enrique Fernandezi stiil on mõnusalt vonklev ja kergelt psühhedeelne, kuid mitte liialt, pigem huvi tekitavalt. Igatahes on ka tema blogile mõtet aeg-ajalt pilk peale visata. Kusjuures, see versioon on paperbackina ka USA-s ilmunud.

Kolmas ja päris uus raamat on USA Marveli kirjastuselt, "The Wonderful Wizard of Oz". Marvel on üldse hakanud lisaks kõigile neile enam või vähem nõmedatele mutantidele huvitavaid asju üllitama, Soleili tõlkeid näiteks. Siia ritta läheb ka 8 vihikuna ilmunud Baumi adaptsioon. Tundub, et sellele on osaks saanud üleüldine ülistus nii koomiksifännidelt kui Ozi asjatundjatelt, mis pole ka ime, sest käsikirjutaja on tõeline Ozi-friik Eric Shanower, kes teemaga varemgi tegelenud.

Põhiline põhjus selle raamatu ostmiseks on aga kunstnik Skottie Young. Ka tema blog on ääreni täis täiesti fantastilisi pilte ja üleüldse on ta siinkirjutaja jaoks üks hetke huvitavamaid USA koomiksikunstnikke, kelle tegemistel silma peal hoida. Muidugi, X-Mehi ei hakkaks ka tema pärist ostma, kuid ehk võtab ta peale Ozi jätkusarja veel midagi huvitavat käsile.

Igatahes jõudis see kuu aega peale kaheksandat vihikut ilmunud raamat New York Timesi kõvaköiteliste graafiliste romaanide Top 10-sse. Vihikud aga, millega otse loomulikult kaubeldi koomiskipoodides, lendasid riiulitelt sellises koguses, et tegu olevat (lugesin nagu kusagilt?...) läbi aegade edukaima väikestele lugejatele suunatud koomiksiga.

Kommentaare ei ole: