03 detsember 2009

Kondiraamatud

Tegelikult on mul tunne, et kui üldse mõni koomiksiraamat võiks ilmudes Eestiski populaarseks saada ja hulgaliselt fänne koguda, siis on see Jeff Smithi "Bone". Sari ilmus aastatel 1991-2004 autori enda firmasildi Cartoon Books all 55 mustvalge vihikuna. (Tõsi küll, indiekoomiksi rasketel aegadel läks Smith mõneks ajaks Image vihmavarju alla peitu, aga jätkas siis uuesti iseseisvana.) Vihikud jagunevad üheksaks pikemaks looks, mis omakorda moodustasid kolm "Sõrmuse Isanda" sorti raamatut. Kui mälu ei peta, ilmusid kunagi ka kolm köidet, kuid reeglina on "Bone" saadaval just üheksa raamatuna, mis oma klassikalisel kujul mustvalged, kuid mis viimastel aastatel on suure Scholastic Inc. kirjastuse väljaandel saadaval ka värvilisena. Värvil pole üldse mitte viga, kuid õigem on seda väga ilusa joonega lugu siiski just nimelt mustvalgelt nautida.

Sisututvusus läheks siinkohal pikale, aga lühidalt on lugu selline - kolm tiba konte meenutavat tegelaskuju on sunnitud kodulinn Boneville'ist põgenema. Peale seiklusi satuvad nad lõpuks salapärasesse orgu, kus elab tibi nimega Thorn oma vanaemaga ja hulk muud rahvast ning mida piiravad rottolevused ja rohutirtsukarjad. Lugu on joonistatud muhedas ja väga puhta joonega stiilis, mis meenutab nii Walt Kelly klassikalisi "Pogo" koomikseid kui Walt Disney toodangut. Ka kirjutatud on see väga hästi ja lobedalt, samas läheb lustakat algav lugu edenedes üsna süngeks kätte ja tekitab ilmse paralleeli Tolkieni lugudega.

2004 aasta suvel, tähistamaks viimase vihiku valmimist, ilmus kogu "Bone" üheköitelise superväljaandena, mis pidi jääma ühekordseks ja haruldaseks väljalaskeks. Juhtus aga nii, et poodide ettetellimusi tuli sedavõrd palju, et algtiraažist ei jätkunud kaugeltki kõigile, mistõttu pidid koomiksipoed paljudele klientidele ära ütlema. Tulemuseks oli üleüldine rahulolematus. Ka mina jäin sellest ilma. Siis aga tegi Smith kannapöörde ja asus väitma, et ühekordse rariteedi plaani polegi olnud ja raamat saadeti trükki tagasi. Nii sain minagi 2. trüki eksemplari, mida originaalist eristab ainult paar numbrit tiitellehel. Raamatu tõi USA-st mulle vastutulelik tuttav ja kuna mul õnnestus see saada just enne järjekordset Helsinki koomiksifestivali, on mul selles ka just tollel aastal festivali külastanud (ja randmevaludes vaevelnud) Jeff Smithi autogramm. Selline paks (mustvalge) kogumik on tänase päevani saadaval, seda juba kes-teab-mitmenda uustrükina ning ka korduvalt vahetunud kaanekujundusega.

Teine raamat pildil on äsjailmunud värviline ja kõvas köites "Rose", Charles Vessi joonistatud spin-off eellugu printsessist, kes ei ole keegi muu kui Bone'i lugude vanaema Ben.

Kommentaare ei ole: