09 detsember 2009

Maksu- ja Tolliamet asub jälle sitta keerama

This posting is about new stupid rules in Estonian Post.

Esimesest jaanuarist 2010 läheb iga postipakk, mis saabub Eestisse väljastpoolt Euroopa Liitu ja mille väärtus on üle 22 euro ehk üle 344 krooni, JÄLLE TOLLI. Sama juhtub eraisiku saadetud pakiga, mille väärtus on üle 45 euro (704 krooni).

Hetkel, st. aasta 2009 lõpuni on tollivaba postipaki piir 2347 krooni. Ehk siis - tollivaba paki väärtus kahaneb SEITSE KORDA! Ehk, jõuame tagasi paari aasta tagusesse äärmiselt vastikusse ajajärku.

Mis tähendab reaalsuses seda, et ostad näiteks Ameerikast ühe korraliku raamatu ja siis hakkab juhtuma järgmine protsess:
  • Pakk pannakse posti ja see jõuab Eestisse;
  • Umbes nädal aega vedeleb see kusagil Eesti postis/tollis, kus keegi ei vaevu sellega tegelema;
  • Lõpuks tuleb pakiteade;
  • Postkontoris tuleb maksta sadakond krooni eeltäidetud deklaratsiooni eest, st. teenuse eest, mis jõuga kliendile peale suurutakse;
  • Riik saab ühteainsat raamatut sisaldava paki eest mõnikümmend krooni maksu, kusjuures kõigi nende paberite täitmiseks on ilmselt kulunud vähemalt pool tundi töötajate tööaega.
Kuna Eesti Posti debiilikutest juhid on nüüdseks välja mõelnud ka mingi uue arusaamatu süsteemi, kus osade inimeste pakid ei tule enam mitte postkontorisse vaid mingisse "postikeskusesse" (olen isegi korra sellisest Balti jaama lähedasest urkast pakki otsimas käinud, seda suure ajakuluga ja täiesti tulemuseta - lõpuks selgus, pakk oli juba mingisse autosse topitud ja jõudis seejärel kesklinna peapostkasti mitu päeva hiljem) ja mingi nipiga on võimalik lasta ka pakk koju tuua (kuidas see veel käib, ei tea), siis on kogu protsess ilmselt veel tüki nõmedam, kallim ja aeganõudvam kui paari aasta eest.

Kusjuures, Eesti Postis toimuva kamarajura kohta on teinegi näide. Meedias on olnud lugusid, kuidas kättetoimetamata postipakid lähevad Paidesse mingisse hoiupaika. Kust - üllatus, üllatus! - neid inimesed väga harva otsivad. Huvitav küll, miks? Äkki sellepärast, et kogu süsteem on ilgelt totralt üles ehitatud, selle kohta on netist võimatu infot leida (peale ühe pressiteate), avaldust paki otsimiseks ei saa netis täita jne jne. Lisaks tahetakse paki kohta teada imeasju, mida paki saaja reeglina lihtsalt ei tea.

Mina tahaks näiteks teada lihtsat asja - kas minu nimele on tulnud mõni vigase aadressiga kättetoimetamata postipakk? Aga ei, ma ei saa seda näiteks e-mailiga ja lihtsalt küsida, ma pean välja printima, täitma ja kuhugi toimetama mingi meeletu avalduse ja seejuures teadma, piltlikult öeldes, mis värvi see pakk on ja kuidas lõhnab.

No on ikka haige asutus. Seagripp ka siukesi ei võta.

PS: Ma saan aru, et EP ei tee seadusi ja osa neist pärineb ehk ka Brüsselist, aga päris ilma lobita ei muutu ilmselt ükski seadus. Ja EP suudab asjaajamisi igatahes hullemaks ajada kui nad ideaalis olla võiks.

1 kommentaar:

Elina ütles ...

Kinnas võiks nüüd midagi öelda :(