29 mai 2018

Franquin - Die Laughing

Pärast pikki aastaid edasilükkumist ilmus lõpuks 2018. aasta maikuus ka ingliskeelsena üks väga olulisi koomiksiraamatuid - André Franquini "Die Laughing", eesti keeles "Sure naerust", mille originaalnimi "Idées noires" oleks tõlkes tegelikult pigem "Mustad mõtted". Tegu siis ühe Euroopa koomiksi absoluutse tippautori siluetilaadsete lugude sarjaga, kus teemad on üks morbiidsem kui teine, huumor on must ja vägivallal pole piire.

Nimi nimeks, koomiks on oluline ja õnneks tuleb tõdeda, et ameeriklased on osanud teha päris ilusa raamatu. Kaas on hoopis teistsugune kui ühelgi teisel tõlkel, nii ka nimi. Lisaks on tänuväärsel moel raamatu alguses ka Franquini elust ja karjäärist pajatav essee. Soome variandiga võrreldes on paber siin matim ja pilt seetõttu paremini jälgitav. Joon on rastrivaba bitmap, mis tähendab teravat, kontrastset ja kvaliteetset joont.

Aga siiski - mul on olemas selle raamatu prantsuse luksköide (millest lähemalt siin), kus on ära trükitud sarja originaaljoonised. Seda küll rasterdatult, aga siiski sellisena, nagu need pildid päriselt paberil välja näevad. Võrdluses on näha, et tavaformaadis albumis läheb detailsest ja tihedast joonest paratamatult midagi kaduma. Aga see, et klassikaline teos on nüüd kogu ingliskeelses maailmas kätte- ja arusaadav, on küll väga hea saavutus.

kaader Fantagraphicsi raamatust - 7,3 x 5,6 cm

kaader Fluide Glaciali raamatust, ilmselt originaalsuurus

Kommentaare ei ole: