08 detsember 2015

Floyd Gottfredson x 10


2015. aasta sügisel ilmus USA kirjastuselt Fantagraphics järjekordne Floyd Gottfredsoni (1905-1986) Miki Hiire koomiksiribade kogumik. Gottfredson on teatavasti autor, kelle nimega on seotud suur osa Miki ajaleheseikluste ajaloost - juba neli kuud peale algust, aprillis 1930 alustas ta sarja juures tööd, esimene tema tehtud koomiks ilmus autori 25. sünnipäeval, 5. mail 1930. Algselt vaid ajutisena mõeldud tööotsast sai hoopis midagi muud ja nii tegigi Gottfredson Miki Hiire ajalehekoomikseid koguni järgmised 45 aastat.

Koomiksikirjastus Fantagraphics, kellel oli juba kogemusi mitmete klassikaliste koomiksisarjade taastamisel ja kirjastamisel, saavutas mõne aja eest Disneyga lepingu Gottfredsoni ajaleheribade kogumike väljaandmiseks. Esimene neist ilmus 15. juunil 2011 ja sellest peale on raamatuid lisandunud regulaarselt 2 köidet aastas, igal sügisel tuleb ka kinkekarp kahe sama aasta raamatuga. 2015. aasta sügiseks on ilmunud kokku 10 raamatut, seega on olemas ka 5 karpi. Kaheksa kogumikku sisaldavad argipäeva-ribasid, kahes 2013. aastal ilmunud osas on kõik Gottfredsoni 1932-1938 joonistatud värvilised ja pikemad pühapäeva-stripid. Siit raamatutest leiab ka suure osa enne sõda Eesti Vabariigis ilmunud Miki lehekoomikseid, nendest aga võib pikemalt lugeda siit.

Loomulikult ei teinud Gottfredson kõiki oma koomikseid päris üksi. Alustajaks oli ju üldse animaator Ub Iwerks, kelle tiba toorevõitu koomiksid on ka selle raamatusarja hulgaliste lisamaterjalide seas ära trükitud. Juba 1934. aastal loobus FG käsikirjutamisest, mõeldes vaid välja koomiksilugude kondikavad ja tehes pliiatsijoonised. (See tähendab - jutumullide dialoogid ja muu koomiksiteksti kirjutas keegi teine.) 1943. aastal asus ta siiski jälle oma koomikseid ka tušiga valmis joonistama. Muutused toimusid ka koomiksis endas. 1942. aastal hakkas riba formaat muutma kõrgemaks ja nii sobivamaks pigem kolmele kui neljale koomiksikaadrile. Viiekümnendate aastate keskel, kui Miki välimus oli juba mitu korda muutnud ja möllavast seiklejast saanud taltsas keskklassi kodanik, lõppes ajaleheribades pikkade seikluslugude jutustamine ja koomiksist sai püsivalt igapäevane puändiga naljariba. Viimane Gottfredsoni Miki Hiire koomiks ilmus 1. oktoobril 1975.

Kaheksa raamatuga on Fantagraphics jõudnud aastast 1930 aastasse 1946. Seega näitab matemaatika, et kõigi järgnevate 29 aastakäigu ribade raamatuks vormistamine võtab ilmselt oma 14 albumit ja 7 aastat. Viimane köide tuleb seega... 2022? Igatahes, Fantagraphicsile tänuväärseks tööks jõudu ja pikka iga!

PS: Liiguvad aga jutud, et Fantagraphics plaanib selles sarjas piirduda ainult Gottfredsoni 1955. aastani ilmunud järjejuttude ja ühe "lisaköitega". Ka huvitavad lisamaterjalid olevat juba suures osas trükitud, nii mahub tulevastesse köidetesse rohkem koomikseid. Seega võib juhtuda, et raamatuid on tulemas veel vaid umbes viis- kuus...

Kommentaare ei ole: