31 mai 2014

Edgar Valterit lehitsedes



Tegin Edgar Valteri uuest kogumikust "Lasteraamatute illustratsioonid 1948 - 2005" väikese lehitsusvideo.

Tegemist on päris-päris hea raamatuga, kus küll kõik pildid pole originaalidelt skännitud - neid lihtsalt ei ole enam alles, tõenäoliselt visati nad toimetustes lihtsalt minema. Esitlusel rääkiski Leelo Tungal, kuidas ta ühe oma loo pildid sisuliselt prügihunnikust päästis, ega julenud seda Etsile öelda... Kvaliteet mõne üksiku erandiga päris sellele vaatamata päris hea, koostajad on tõeliselt südamega oma tööd teinud.

Tuntumate ja korduvalt ümber ja üle joonistatud raamatute juurde on pilte on püütud leida nii eri aastate trükkidest kui isegi ajakirjadest, kus antud loo katked esmakordselt ilmusid. Sipsikust näiteks on illustratsioone läbi üsna mitme aastakümne. Lisaks on siin piltide kõrval ka lugude sisukokkuvõtted, hulgaliselt mälestuskilde kolleegidelt ning lõpus ka Valteri illustreeritud raamatute päris põhjalik nimekiri.

Edgar Valter oli hämmastavalt mitmekülgne kunstnik, Vähe sellest, ta oli oma stilistikaga ka täiesti ajakohane ja kannatab igati välja võrdluse ka nende tuultega, mis puhusid samal ajal kusagil kaugel raudeesriide taga. Häbeneda pole mitte midagi, see raamat peaks küll huvi pakkuma illustratsioonihuvilistele üle maailma.

Kommentaare ei ole: