04 juuni 2014

Mary Blair


Mary Blair (1911-1978) on üks kõigi aegade mõjukamaid animatsiooniga seotud illustraatoreid ja üks väheseid naisi, kellel oli väga oluline roll Walt Disney meediaimpeeriumi visuaalse külje kujunemisel. Ta töötas seal stuudios päris pikalt, osales mitme täispika filmi loomises ja kujundas ka olulisi atraktsioone nii Disneylandis kui 1964. aasta maailmanäitusel. Blairi värviküllaselt geomeetriline stiil on väga isikupärane ja saanud paljude järgnevate kunstnike inspireerijaks.

Raamatuid temast ja tema piltidega polegi aga just väga lihtne leida. Jaapanis toimunud näituse kataloog on kallis ja John Canemakeri kunagine biograafia out of print. Nüüd aga on neid üsna lühikese aja jooksul tulnud isegi mitu.

Kõigepealt ilmus Blairi piltidega Little Golden Books - raamatukeste kogumik, mis formaadilt originaalidest suurem ja seega pildihuvilise jaoks isegi parem kui originaalid. Siis tuli ülevaateraamat Disney multikatel põhinevatest sama sarja raamatutest, kus muidugi ka Blairi asjad sees. Viimatimainitud raamatus on palju pilte, mis skännitud otse imekombel säilunud originaalidelt - nimelt leiti need kirjastusest maha jäänud kastidest. Jah, ka mujal kui Eestis ei osatud illustratsioonide väärtust omal ajal üldse hinnata.

Maikuus 2014 ilmus aga koguni kaks raamatut, põhjuseks Disney peremuuseumis toimunud suur Mary Blairi ülevaatenäitus. Üks neist on eelmainitud Canemakeri ohtralt illustreeritud biograafia kordustrükk, mis sisult täiendatud ja ilmselt parema trükikvaliteediga kui kergelt kritiseeritud originaal. Teine raamat on paksem, selles on rõhk leheküljesuurustel piltidel ja sisu otseselt näitusega seotud. Ka selle tekst on Canemakerilt. Osa pildimaterjalist kahes raamatus muidugi kordub, kuid on ka erinevusi - õhemas näiteks näeb Blairi joonistatud sigaretireklaame.

Neli raamatut seega, nüüdsest pole Mary Blairi fännidel ilmselt enam põhjust nuriseda. Muidugi, mõne aasta pärast on pea kõik need raamatud jälle out of print.

Kommentaare ei ole: