17 märts 2014

Beautiful Darkness

Kerascoët on prantsuse koomiksitegija, kes tegelikult polegi mitte üks, vaid kaks inimest - kunstnikud Marie Pommepuy ja Sébastien Cosset. Nad lihtsalt töötavad koos ja kasutavad ühist pseudonüümi.

Inglise keeles on prantsuse koomiksitega hõredavõitu, aga siiski on üks nende joonistatud sari - "Miss Ära Puutu Mind" Ameerikas ilmunud. Väikeses formaadis küll, aga kahes raamatus on sees neli albumit ja niiviisi kogu sari. Päris huvitav krimilugu, mille tegevus toimub art deco ja flapperite ajastu Pariisi bordellis. Hästi ja stiilselt joonistatud ka ega kuulu tegelikult üldse nn. "suurte inimeste koomiksite" alla.

Duo uusim sari on kolmeosaline "Beauté", aga see on veidi varasem muinasjutt, mis nüüd ka inglise keeles ilmus. Kirjastuseks Kanada D&Q, raamatul ingliskeelseks pealkirjaks "Beautiful Darkness" - "Imekaunis hämarus". Raamat põhineb Marie Pommepuy ideel ja selle on kirja pannud Fabien Vehlmann. Akvarellidega joonistatud loo välisilme on absoluutselt võrratu, ilus ja detailirohke. Aga päris muinasjutuks on seda siiski raske nimetada...

Tegelikult on seda lugu ka päris keeruline kirjeldada. Metsas lebava tüdruku surnukeha sees ja ümber elutsevad pisikesed multifilmilikud tegelased, kes võib-olla on haldjad, aga võib-olla ka mitte. Igatahes on neid erinevaid, veidi suuremaid ja väiksemaid, nukulikke ja mangalikke. Oma sagimises käituvad nad nagu väikesed lapsed - emotsionaalselt, irratsionaalselt ja vahel ka kamba juhi eestvedamisel üpris õelalt. Äratuntavad inimsuhted seega, ainult metsaalune aeglaselt kõduneva surnukeha ja tema koolikotist pudenenuga, seda läbi erinevate aastaaegade, on ühtepidi täiesti realistlik, samas aga antud kontekstis veel kuidagi eriti kohatu. Nagu ka see, et raamat tegelikult kubiseb ootamatust ja väga jõhkrast vägivallast ja tegelasi, kes loo lõpuks veel elus, pole just palju.

Üldiselt - meeldejääv raamat, mis meenutab ühest küljest parimaid Jaapani animefilme, teisest küljest aga  mingit eriti rafineeritud painajalikku unenägu, kus räme vägivald ja ninnunännundus on mingiks kummaliseks ja samas oma maailmas raudse loogikaga toimivaks looks kokku segatud. Igatahes saavad lisaks kunstnikele ka käsikirjutajad selle eest kirja suured plusspunktid.

Kommentaare ei ole: