06 aprill 2014

Talvel Pariisis


Ma polegi varem talvel Pariisis käinud. Jaanuari lõpp - veebruari algus 2014, ühildatuna Angoulême'i festivali külastusega, oli esmakordne. Muidugi, meie mõistes mingit talve seal tegelikult polnudki - ilma mõttes tundub oktoober otse aprilliks üle minevat.


Raekoja ees oli liuväli ja tähistati ka Hiina uut aastat...


Panthéon oli tellingutes...


Ajaloolisel keskturul ja nüüdses põlatud kaubanduskeskuses Les Halles käisid endiselt ümberehitustööd...


Uues poppkultuurimuuseumis Art Ludique oli avatud suur Pixari näitus.


Suveniiriletid olid seal kidurad, aga näitus ise oli hea - väljas oli hulgaliselt kaadritaguseid pilte ja skulptuure ehk seda kraami, mida muidu näeb filmide "art of"-raamatutes. Nende seas oli nii mõnegi tippkunstniku originaale. Lisaks veel spetsiaalne läbi filmide ja piltide liikuv veerandtunnine ülilaiekraanfilm ja Ghibli muuseumist inspireeritud 3D zoetrope.


Bastille'i väljakul müüdi jäätist. Miks just talvel? Huvitav, kas turutelgid on sealt nüüd lõplikult kadunud...


Kirik oli selline nagu alati.

* * *


Just sel ajal oli Chaillot' Palees avatud näitus "1925 - kui art deco hämmastas maailma". Art deco on kõige šefim kunstivool üldse, loomulikult käisin seda vaatamas. Väidetavalt oli tegu selle kunstivoolu esimese sedavõrd suure retrospektiivga Pariisis. Pealkiri viitab toona sealsamas linnas toimunud suurele maailmanäitusele, üritusele, kus art deco oma tippvormi jõudis.


1100 ruutmeetril oli väljas kõike, raamatutest ja fotodest alates mööbli, keraamika, skulptuuri, maja- ja laevamakettideni. Seintel olid kolmes keeles informatiivsed selgitused, põhjaliku kohapealse lugemise asemel pildistasin need endale hilisemaks üles.



Kõrvalsaalides näidati art deco pärleid erinevates maalmalinnades, sealhulgas oli näiteks ühe luksuslaeva interjööri tutvustus ja Rio de Janeiro kuulsa Jeesuse kuju makett.


Üks huvitavamaid vitriine minu jaoks sisaldas ligi viiskümmend miniskulptuuri, mis toona autode kapotil radiaatorikorke kaunistasid. Inspiratsiooniks oli olnud nii naised, indiaanlased, aga ka näiteks lennuk, tennisemängija ja isegi mõned tuntud filmitegelased.


Kommentaare ei ole: