17 märts 2014

Ever Meulen - Verve


Ever Meulen (1946) on belgia kunstnik ja illustraator, kes pole vist üldse koomikseid teinud, keda aga sellele vaatamata loetakse üheks sealse ligne claire (puhta joone) stiili klassikuks. Omamoodi kummaline, aga arvestades suurt mõju, mida tema tööd on koomiksitegijatele avaldanud, pole seal tegelikult midagi imestada. On ju ka piir illustratsiooni ja koomiksi vahel kohati üsna õrn ja kui Meuleni pilte vaadata, siis liigub ta oma esteetikaga tegelikult nii ühel kui teisel pool.

2013. aasta lõpul oli Meulenil Pariisis autoteemaliste piltide näitus, millega seoses ilmus ka kallis kataloog nimega "Automotiv". Ilus raamat lehitseda, kuid natuke liiga ühte teemasse, lisaks oli selles ka pettumust-tekitavalt palju pilte kahele leheküljele poolitatud. Nii jäigi see ostmata.

Kui ma aga Angoulême'i festivali avapäeval tema raamatut "Verve" nägin, siis polnud enam kahtepidi mõtlemist - ostsin selle ära ja õigesti tegin, sest järgmistel ja hoops rahvarohkematel päevadel oli see otsas. Ja ega seda tegelikult ka Internetis enam mõistliku hinnaga ei leia... Vahemikus 1988-2005 valminud pilte sisaldav kogumik on tõepoolest suurepärane. Kusjuures, jaanuaris 2006 ja Hollandi kirjastuselt Uitgeverij Oog & Blik (või Éditions de l'An 2 Angoulêmes, raamatus on kirjas mõlemad) ilmunud raamat on kakskeelne - kogu tekst, sealhulgas Art Spiegelmani eessõna ja Thierry Groensteeni essee on nii prantsuse kui inglise keeltes.

Proovisin elus esmakordselt ka lehitsemisvideot teha. Siin see on:

Kommentaare ei ole: