09 märts 2013

DVD ajalugu - Disney


Disney oli viimane suurstuudio, mis lõpuks ajaloo survele alla andis ja vastumeelselt oma animafilmidega DVD-sid välja andma hakkas. Seegi lugu on tegelikult pikem ja detailsem, aga põhimõtteliselt oli nii, et kui lõpuks aastal 2000 hirmudest (VHS-iga võrreldes) liialt hea pildi ja kvaliteetsete koopiate tegemise võimalusega DVD ees üle saadi, siis ei olnud ilmunud DVD-d üldse midagi eriti head. Esimesena kuulutati minu meelest sarjas "Gold Classic Collection" välja 9 DVD-d, kuid need ei olnud anamorfsed ega olnud seal ka mingeid lisamaterjale. Kõik nad olid tootmises ainult piiratud aja ja seejärel olid nad jälle mitmeid aastaid müügilt kadunud.

Möödusid mõned ajad ja hakkas tulema ka paremaid kettaid. Tippnäide on muidugi plekist karpides "Disney Treasures" sari, milles ilmus suur osa stuudio lühimultikatest, aga ka tähelepanuväärsemad teledokumentaalid ja isegi paar seriaali. Seoses lahkhelidega juhtkonnas, täpsemalt katsetega Roy E. Disney tähtsate otsuste juurest minema puksida, see sari lõpuks hääbus. Kuid olulised komplektid siiski ilmusid, nagu Donaldi ja Miki Hiire lühifilmide täielikud kogumikud.

Mingil hetkel otsustas Disney, et uutest filmidest võiks välja anda korraga kaks erinevat DVD-d - üks värvilise kaanega ketas lastele, teine pakemas karbis ja elitaarsema kaanepildiga karp vanematele filmihuvilistele. Tolles oleks lisaks teine DVD mahuka lisakraamiga, mille seas nii dokumentaalid kui pildigaleriid. Need "2-Disc Collector's Edition" DVD-d olid tõepoolest päris kobedad komplektid, kuid palju neid ei ilmunud, minu arust ainult need, mis ülal fotol näha. Kummaline on näiteks see, et "Lilo & Stitchi" lisadega DVD jäi USA-s üldse ilmumata, kuigi Euroopas ta tuli ja tuli ka Eestis. [Edit: ilmus tegelikult küll, aga alles 2009, mitte 2002.] Muuseas, ilmus ka eesti tiitritega "Lumivalgekese" Skandinaavia DVD, mis on juba aastaid totaalne rariteet.

Ülalnähtav "Snow White and the Seven Dwarfs" oli ka esimene DVD Disney "Platinum Edition" sarjas, ilmus see 9. oktoobril 2001. Tegu oli jällegi moratooriumiga topeltkettaga, mis ainult piiratud aja saadaval. Edaspidi ilmus sari juba ilusates tavalise karbi mõõtu Amaraydes, mille ümber reljeefne pappkest. Plaatinafilme loeb Disney oma parimateks saavutusteks, kokku ilmus selliseid DVD-sid 13. Osa neist filmidest on tänaseks ka Blu-rayna olemas. Aga mitte kõik.

Kommentaare ei ole: