08 märts 2012

Muinasjutupildid ja nukumeistrid Venemaalt

A couple of words about two Russian exhibitions here in Tallinn - one is of brothers Grimm illustrations, the other is of 3 dollmakers from Pskov.

1. märtsil avati Eesti Lastekirjanduse Keskuses vene illustraatorite vendade Grimmide muinasjuttudel põhinevate piltide näitus nimega "Eluvesi".

Tegemist oli siis sõsarnäitusega jaanuarikuisele samasugusele, mille pildid joonistasid eestlased. Too näitus on samal ajal omakorda väljas Moskvas Venemaa Riiklikus Lasteraamatukogus.

Autoreid on 33 ja pilte 80. Nende hulgas on päris huvitavaid, kuigi üllataval kombel tundub mulle takkajärgi, et eestlaste pildid olid isegi mitmekesisemad ja huvitavamad.

Autoreid endid majanduslikel ja organisatoorsetel põhjustel kohal polnud. Vähemalt mitte piltide autoreid, sest esimesel fotol on ikkagi näha kaks Pihkva daami. Nemad aga teevad hoopis nukke ja nendegi pisinäitus avati just samal ajal korrus kõrgemal. Kui minult küsida, siis kolmes klaaskapis väljas olev kolme nukukunstniku - Tatjana Danilova, Maria Vorobjova ja Galina Lukjanova - tööd ongi hoopis impressiivsemad asjad kui alumise korra illustratsioonid.

Ülaruumi, kuhu pääseb kitsast keerdtrepist, olid tekkinud ka elusuurused puidust Nukitsamehe tegelaskujud, mis kuuldavasti pärit teatrietendusest.

Selle näituse avamine tundus isegi innukam, ilmselt tänu kahe autori kohalolule. Venekeelne press paistis ka üsna aktsioonis olevat.

Üks nukumeister tegi karusid, oli selle tegevusega vist võrdlemisi hiljuti alustanud. Tosinast elukast suur osa olid tsirkuseteemalised.

Teine kunstnik tegi oma asju pabermassist.

Kolmas, nagu muinasjutus kohane, oli neist teistest aga tegelikult tublisti üle, ta oli ka tegelikult pärit hoopis Peterburist. Tema inglid, kelle padjalikule kerele on trükitud Pihkva ja Peterburi vanade postkaartide esi- ja tagakülg, nagu ka kõik teised nukud, on väga dekoratiivsed oma filigraanususes. Kahjuks oli just ingleid läbi laeleampe peegeldavate klaasuste üliraske korralikult pildile saada.

Sama šefid kui nukud olid ka kaks patja...

...ja neli jänest, kellest kolm suvatses sellele pildile jääda.

Huvitavaid asju näeb Tallinnas.

Kommentaare ei ole: