05 november 2009

Joonistibid

Ühemehekirjastuse "Brandstudio Press" raamatud on mulle juba varasemast tuttavad, endalgi paar-kolm seesugust. Olen aga oma tuttavate raamatufriikidega sama meelt, et tegelikult pole neist suurem osa vormistuselt just hiilgavad - kõva köide ja ca A4 formaat küll, kuid 48 läikivat lehekülge, millel reeglina igalühel üks pilt ja samasugune klantskaas, mõjuvad siiski kõhnalt ja kuidagi "kooliraamatulikult". Just selles mõttes, et tekib tunne, nagu nad oleks tehtud vast pidama pikale ja hoolimatule käsitlemisele. Noh, umbes nagu kõik nood jubedad Astrid Lindgreni raamatute uustrükid meie raamatupoodides. Ma suht' jälestan siukesi raamatuid.

Mõned erandid siiski on, Shane Glines'i raamatud näiteks, mis vahel koguni spiraalköites ja hoopis teisest ooperist. Tiba teistsugune on ka Mathieu Reynès' pildiraamat "Painted Girls". Materjal on küll tavapärane Columbia läikpaber, kuid formaat on poole väiksem, nii umbes 16x23 cm, lehekülgede arv samas jälle suurem - 72. Kujundus üldse on üllatavalt hea, kaanel näiteks on päris hästi lakiga trikitatud. Lisaks on siin raamatus kahes keeles ees- ja järelsõnad ning lehekülgi, millel mitu pilti ja seegi muudab ta enamusest selle pisikirjastaja asjadest oluliselt sümpaatsemaks.

Mida siit raamatust siis leiab? Tibisid, tibisid ja veelkord tibisid. Relvadega või vihmavarjuga, Vespaga või autoga, koeraga või suure ahviga, riietega või tätoveeringutega. Ühesõnaga, lehekülg teise järel cheesecake või pin-up tüüpi pildikesi, pea kõik mingit pidi nunnud ja samas mõnevõrra väljakutsuvad. Näitekollaažist jääb mulje, et tegu üsna piiratud paletiga piltidega, kuid nii see pole, siin on ka üsna värvilist kraami.

Mis on veel eriti sümpaatne - enamus pilte on päriselt paberile joonistatud ja värvitud. Mõni on küll ka digipilt, aga reeglina on digitaalset järeleaitamist üsna vähe ja see on vahelduseks päris värskendav vaadata. Neid pilte peaks tegelikult päris kohe ükshaaval uurima, sest Reynés'l on mingi puusade ja õlgade joonistamise nipp, mida tagaks isegi ära tabada... Töövahendite valik on ka päris lai, seega võiks siit nii mõnegi proovimist väärt idee leida.

Ostsin raamatu autori blogist ja sellel on oma lisaboonus - avaleheküljel on origianaalpilt! Joonistatud, nagu paistab, pastaka ja vesivärvidega. Päris cool.

PS: sama pilt on tegelikult näha ka autori blogis!... :-)

3 kommentaari:

Mathieu Reynès ütles ...

Thkas for talking about it and congrats for the great works I've just discovered here ;)

Ivar ütles ...

You're welcome!

By the way, looks like the book was here on 15th Oct, so post was pretty fast.

(I'm still waiting for some signed artbooks from Canada's Labyrinth I paid more than 2 months ago... :( )

Mathieu Reynès ütles ...

Yeah, I'm a fast postman ! (and I only have one book to sell ;)