26 november 2009

Graafilised unenäod

Some words and pics about Graphic Dreams, an exhibition of comics about sleeping and dreaming, somehow releated to the Pöff's sub-festival Animated Dreams.

Käisin täna [st. kella vaadates tegelikult eile] peale veidrat Videvikusaaga-filmielamust vanalinnas Pikal tänaval majas #36, et visata kiire pilk peale seal toimuvale koomiksinäitusele Graafilised unenäod. Tegu siis Pöffi animateemalise alafestivaliga seotud näitusega, mille tarbeks unenägudest inspireeritud koomikseid kokku joonistanud, kui plakatit uskuda, koguni 22 kohalikku kunstnikku-kirjutajat!

Pean ütlema, et ma olen oma elus niipalju koomikseid näinud, et mind on ikka väga raske midagi lugema saada, seda isegi siis kui olen raamat oma riiulisse ostnud. Põhimõtteliselt annan ma silma jäänud koomiksile kusagil kaks sekundit aga, et oma visuaalse vormiga huvi tekitada. Kui seda ei juhtu, ei hakka ma ennast loost läbi närima (või raamatut ostma) ja parimal juhul võtan vaid tema olemasolu teadmiseks. Miks peakski?

Eks oli siingi näitusel asi täpselt samaviisi - oli paar asja, mis jäid silma ja mis olid piisavalt selged, et neid seina ääres seistes pikemalt silmitseda. Enamus oli lihtsalt seintele riputatud taustavirvendus ja kui ma paarist sigrimigrist mitte midagi ei tabanud, siis loobusin teiste samalaadsete uurimisest.

Kõik on muidugi paljuski maitse küsimus, aga minu arvamus on siiski, et ega peale Sildrete Eestis keegi selgete ja arusaadavate koomiksilehekülgede koostamise kunsti eriti ei valda. Kunstitegemise kunsti ehk küll, aga julgen tõsiselt kahelda, kas need peale autori kellelegi teisele ka korda lähevad.

Ega tea, ehk lähevad... Mina ise võtan nüüd ja loen Jeff Smithi - Charles Vessi "Rose'i" lõpuni ning lähen magama.

4 kommentaari:

elina ütles ...

no mulle ikka läksid korda küll! näiteks kasvõi paco lugu. sulle kui lasnamäekale oleks see pidanud ikka üsna kõnekas olema:D
kindal oli hoogne märul, ainuüksi joonistusoskus juba vääris imetlemist. ja martin tõntsi töö mulle ka päris meeldis.ja edi töö oli täitsa põnev,aga tahaks muidugi järge.ühesõnaga, minu meelest oli küll päris hea kompott. ahjaa, ja muidugi tahan ära mainida alar sapelovi,kelle tööd ootasin suure põnevusega ja loomulikult suutis ta selle egiptusevõtmes valmis teha:) kahju, et teda ainult avamisel polnud:(
minu meelest väärivad paljud tööd küll varsti uut kogumikku. okei, kommertslugusid just palju polnud,aga nö kunstivallas on paljud välismaa kogumikud kohati suht sarnasel tasemel (kasvõi see stripburger või mingid soomlaste asjad, mida ma näinud olen, seal on paljud asjad ikka palju segasemad, masendavamad ja koledamad). a la prantslased jäävad esialgu vist kättesaamatuks kõrguseks, aga maa kohta, kus puudub igasugune koomiksi (laiemalt öeldes -joonistus-)tradistioon, on lõpptulemus ju täitsa hea.

Ivar ütles ...

Sul on muidugi õigus, asi nägi huvitavam välja küll kui mõni varasem analoogiline näitus. Ja mis viga mul vigiseda kui ise midagi teha ei oska... :)

Ausalt öeldes ei pretendeerinudki ma siin väga objektiivsele arvamusavaldusele, mul lihtsalt oli üsna piiratud ajalimiit ja polnud aega seal pikemalt olla ega asju läbi lugeda. Arvata võib, et seal oli veel huvitavaid asju, mis eemalt vaadates ligi ei tõmmanud ja mida ma nii ei märganudki. Ma jahtisin pigem üldmuljet. (Ja ma tõepoolest ei loe eriti koomikseid, kui aus olla.)

Muidu aga kuulsin ringiga kiitvaid arvamusi näitusest. Samas, selline seintele riputatud värk ei sobi mulle eriti, lihtsalt väga ebamugav on lugeda. Aga, jah, tegelikult oli minu seisukohast asi täpselt nagu koomiksipoes - näed mõnd potensiaalselt huvitavat raamatut, võtad riiulist, avad ja vaatad sisse, pettud ja paned riiulisse tagasi.

Muuseas, minuga samal ajal saabus sinna veel paar külastajat, nii et tühjad ruumid ei olnud...
:)

Ivar ütles ...

Peaks ennast ikka veel natuke õigustama...
:-)

Tegelikult on ikkagi nii, et koomiksi koht on trükises ja näpu vahel, mitte seinal ja samamoodi ka mitte arvutiekraanil. Kui koomiks on seinale riputatud, siis tahaks näha originaali - jooni, värve, tekstuure, ka vigu ja parandusi; ehk siis loomisprotsessi. Jaah, digitaalsel ajal ei pruugi bittidevälist originaali ollagi, aga siiski - näituse puhul jääb lihtsalt seinale riputatud prindi-lehekülgedest kuidagi väheks. Mis ei ole antud juhul tegelikult kriitika. Samas, ehk saaks kunagi tulevikus midagi huvitavat lisaks välja mõelda? Kasvõi nagu selles videos, mis ma JK kommentaari postitasin - http://vimeo.com/5290618 - ja kus raamatu osalised messil ka ühise suure pildi joonistasid. See oleks midagi huvitavat ja elusamat kui lihtsalt paljundused.

Ivar ütles ...

Mis veel näitustesse puutub, siis mulle jubedalt meeldivad Barbara Canepa kureerituna (või osalusel või tema semude osalusel) sündinud näitused, needki tavaliselt otsapidi koomiksiga seotud. Saaks kunagi midagi seesugust Eestis kokku. Siis midagi sellist lowbrow art tüüpi värki... Ausalt öeldes huvitaks mind selline kraam hoopis rohkem kui koomiksid.

http://4.bp.blogspot.com/_rE20OdYKAsI/SvXSARwrDNI/AAAAAAAACfc/M9IM7cEBkUg/s1600-h/bestialgroupshow-Igapop_barcelone:ciou.jpg

http://benjaminlacombe.hautetfort.com/media/01/01/2029620824.jpg

http://benjaminlacombe.hautetfort.com/media/01/00/1433386478.jpg

http://benjaminlacombe.hautetfort.com/media/00/01/685867344.jpg

http://benjaminlacombe.hautetfort.com/media/00/00/1634498092.jpg

http://3.bp.blogspot.com/_0n_bccCV3DU/SvBOL529GAI/AAAAAAAAEzk/HdyPdfiXrJc/s1600-h/flyer_art_rien.jpg

http://3.bp.blogspot.com/_rE20OdYKAsI/Stt0z21uJGI/AAAAAAAACbM/ujduVaIHpzQ/s1600-h/expo.jpg

http://4.bp.blogspot.com/_rE20OdYKAsI/StcvCc2hh8I/AAAAAAAACY0/RlhZqHSMy5A/s1600-h/flyer+Barbara+Canepa.jpg

http://3.bp.blogspot.com/_rE20OdYKAsI/SgNE7SbIUdI/AAAAAAAAB_E/eceIvbquvxs/s1600-h/erosmyspace_1_.jpg

http://1.bp.blogspot.com/_rE20OdYKAsI/SdpoAKR0TBI/AAAAAAAAB4k/Q7eJcsyetII/s1600-h/Mydoll-black.jpg

http://2.bp.blogspot.com/_rE20OdYKAsI/SdC3QMMz6jI/AAAAAAAAB24/kcOiOhF_XVg/s1600-h/cube+Billy+Brouillard.jpg