04 jaanuar 2020

Kilplased globaliseeruvad - uus raamat Priit Pärnalt


Aastal 1977 ilmus üks esimesi tõelisi Eesti koomiksiraamatuid, Priit PärnaKilplased”. Pärn oli enne seda töötanud tüübikunstnikuna Rein Raamatu samanimelise animafilmi juures, kunstiraamatute kirjastuse "Kilplased" oligi selle filmi otsene järeltulija. Kuigi koomiksid pole kunagi olnud Pärna lemmikvaldkond, joonistas ta hiljem veel ühe sarnase, mis tegelikult veel legendaarsem – “Tagurpidi” (1980). See jõudis juba ka võõrkeeltesse, olles aastakümneid praktiliselt ainus rahvusvahelisse pilti jõudnud Eesti koomiksialbum. Algselt pehmekaanelisest raamatust tuli 2005 isegi kõvas köites kordustrükk, kuigi originaalid olid (minu teada) kadunud ja trükifailid tuli taastada vanast raamatust.


Seejärel illustreeris Pärn paar trükki Eno Raua “Kilplasi”, mis teatavasti Kreutzwaldi lugude ümberjutustus, mis ise omakorda saksa rahvajuttude kohandus. Neist uusim ja päris uute piltidega versioon tuli kirjastuselt “Tänapäev” 2016. Tolle detailirohkete illustratsioonide näitus oli väljas ka Brüsseli Koomiksifestivalil.

13. detsembril 2019 toimus Rahvusraamatukogu raamatumüügil Priit Pärna autogrammitund.

Ja nüüd siis, detsembris 2019 ilmus uus Kilplaste koomiksiraamat — “Kilplased globaliseeruvad”. Inspireeritud oli see Hispaania kirjastuse soovist lisaks “Tagurpidile” ka “Kilplased” välja anda. See aga eeldas kogu loo uuesti joonistamist, mis aga oleks olnud võrdlemisi mõttetu tegevus – möödunud on siiski 40 aastat ja ei maailm ega autor pole enam endised.


Nii saigi uuest raamatust lugu sellest, kuidas Kilplased tänapäevases globaliseerunud maailmas endale nõukoda ehitavad. Ehk, tegu on esimese kilplasekoomiksi remixiga, sest lugu, formaat ja paljud pildielemendid on juba vanast raamatust tuttavad, kuigi uusversioon on oluliselt detailirohkem.


Muuseas – huvitaval kombel on Brüsselis just samasugune nõukoda – Euroopa Liidu uus, detsembris 2016 avatud peakorter, hüüdnimega "Kosmosemuna", mis kaetud 3750 taaskasutatud aknaraamiga. Life imitates art... :)

Kommentaare ei ole: