04 jaanuar 2020

Ilusad raamatud 2019 — Le Roy des Ribauds


Prantslastel on kombeks oma tähelepanuväärsematest koomiksialbumitest mustvalgeid eritiraaže teha. Reeglina on sellised albumid ka formaadilt tavalisest suuremad, paremal paberil ja muidugi ka kallimad. Vahel ilmuvad nad isegi mõni nädal enne “päris” tiraaži, ju siis loodetakse neid sel moel rohkem müüa. Tiraažid on sellistel eriversioonidel muidugi tavalisest albumist hulga väiksemad, tüüpilised numbrid näiteks 700, 1200, 1400. Tihti on sellised raamatud ka nummerdatud ja signeeritud lisalehega, eraldi ümbrispaberiga või karbis.


On ka mõned väikekirjastused, kes ongi spetsialiseerunud sääraste eriversioonide tegemisele. Nende trükiarvud on veel eriti väiksed, raamatu hinnad kipuvad sinna paarisaja euro kanti ja suuruselt on nad juba sellised, et ei mahu mitte ühtegi riiulisse.

Aga on ka teisi võimalusi. Kirjastus Akileos otsustas oma hittseriaali “Le Roy des Ribauds” mustvalge kogumiku välja and Kickstarteri-laadse ühisrahastusplatvormi Kiss Kiss Bank Bank abiga.


Vincent Brugeas’ ja Ronan Toulhoati ajalooline seriaal 1194. aasta Pariisist ja sealsetest võimumängudest ilmus kolmes osas, oli seejuures üsna populaarne ja saab kuuldavasti tulevikus veel järje. Selle sarja puhul on tegu on ilmselgelt digitaalselt sündinud lehekülgedega, kus klassikalisi tušiga joonistatud poognaid olemas polegi. Sellele vaatamata oli autoritel juba loomisperioodil soov oma loost ka mustvalge versioon välja anda. Nii otsustatigi teha paks mustvalge kogumik, mis näeks välja nagu antiikne nahkköide, kus koomiks oleks (osaliselt takkajärgi muudetud) mustvalge joonisena ja kus oleks lisaks ka veidi taustamaterjali.


2018. aasta lõpus toimunud ühisrahastus aga ei kujunenudki nii edukaks kui loodeti. Plaanis oli lisada karp, eraldi raamat visanditega, mida rohkem raha kokku saanuks, seda uhkem. Aga osalejaid kogunes kõigest 196, raha saadi 25 018 €, mis küll õnneks rohkem kui soovitud summa 10 000 €. Niiviisi raamat siiski ilmus, suve lõpus 2019 saadeti nad lõpuks osalejaile laiali.


Mina sain enda eksemplari kätte 11. septembril, juba päev hiljem olime Brüsselis ja valmistusime sealseks koomiksifestivaliks. Teiste sõnadega — püstitasime oma koomiksinäitust. Võtsin massiivse raamatu igaks juhuks kaasa ja õnnestuski kohe 13. septembril sellesse mõlema autori signatuurid sisse saada. Kunstnik Toulhoat kasutas juhust ja näitas raamatut kirjastuse kolleegidele. Ilmselt võis see olla esimene, mida ta signeeris, sest osa prantslasi sai selle kätte isegi hiljem kui mina.

Küsisin talt ka tiraaži kohta, kuuldavasti oli see 300, millest sada jäi kirjastusele. Seega, päris haruldane asi, mille väärtus loodetavasti ajas aina kasvab.

Kommentaare ei ole: