19 august 2018

Libahundinäitus

On omamoodi ime, et kapitalistliku Tallinna vanalinnas asub maja - Eesti Lastekirjanduse Keskus, mis on kogu täiega pühendatud lastekirjandusele ja illustratsioonile. Alatasa on seal ka näitusi ja 2018. aasta hiliskevadel oli seal jälle mitu samaaegset, üks neist pühendatud ei kellelegi muule kui... Libahundile!


Tegu oli Peterburist pärit illustratsiooni- ja nukunäitusega "Бегать с волками/Jookseb koos huntidega", mis on omamoodi järjeks varasemale Balti autorite libahundinäitusele.


Trepigaleriis olid väljas hunditeemalised pildid ja kollaažid, neist kahtlemata kõige silmatorkavamad Valgevene kunstniku Anna Silivontšiku humoorikad maalid.


Nagu ikka, on päris maali näha hoopis midagi muud kui sama asja fotol või raamatus vaadata. Maal pole ju ainult pilt - maal on tegelikult kolmemõõtmeline objekt koos kõigi oma mõõtude, tekstuuride ja pindadega. Fotoga kahjuks seda kõike just väga edukalt edasi ei anna.



Oli ka teisi kunstnikke, siin näiteks Leedu kunstniku Appias Albina "Karjaseadused" ja Venemaa Jelena Brõzgalova kaks autoportreed.


Üleval Muinasjutupööningul oli klaasi taga väljas 18 kunstniku Libahundinukud.


Neid oli väga erinevaid, alates leidobjektidest-kividest tehtud hundi moodi asjadest kuni vitriinis vormitult lebavate maski-kudumiteni, mänguasjalaadsetest nukkudest väga töömahukate ja üsna suurte skulptuurideni.


Tehnikate, materjalide ja oskuste osas oli seega skaala päris lai.


Kahtlemata oli kõige impressiivsem moskvalanna Natasha Pobedina "Ivan Tsaaripoeg ja Hall Hunt", kus kaks enam kui poolemeetrist nukku ratsutavad klaasist silmade ja ehtsa olemisega irevil kihvadega hundi seljas. Tekstuuride ja materjalide möll selles kujus on ikka päris hull ja see, kuidas õhukesest kangast on volditud ja vanutatud hundi karvkate, on tehniliselt ikka väga märkimisväärne.


Tänud ka maja töötajatele, kes vastutulelikult  oma klaaskapid avasid, nii sain kujudest ja nukkudest üsna korralikud fotod!

2 kommentaari:

Kaur ütles ...

Jaa, see keskus on üks tore koht tõesti!!

Kaur ütles ...

Aga see näitus on endiselt lahti, kupatan enda jõnglased kindlasti vaatama, aitäh!!!