12 november 2015

Last Man


Ma ei ole just suur võitlevate arvutimängude fänn. Ka polnud ma varasemast lugenud ühtegi paljukiidetud Bastien Vives'i raamatut. Seetõttu, kui selgus et USA-s hakkab ilmuma prantsuse mangalik martial arts koomiksiseriaal "Last Man", ei osanud ma sellest kohe suurt midagi arvata. Aga kuna raamat oli odav, tundus Prantsusmaal väga populaarne ja sarja kolm autorit olevat tegijad nii koomiksis, animatsioonis kui arvutimängudes, siis otsustasin esimese osaga katsetada.


Ja ma ei kahetse. Tuli välja, et juba esimene seeria oli sedavõrd kaasakiskuv, et tekkis vastupandamatu soov kiirelt teada saada, mis edasi juhtub. Lugu on väga hea, tegelased ja loodud maailm suurepärased. Eriti muljetavaldav on ka Vivesi meisterlik joonis. See on detailne, aga samas ka hoogne ja visandlik - näiteks võib ta vabalt jätta kasvõi inimestel silmad joonistamata, kõik see aga tundub antud visuaalses kontekstis täiesti arusaadav otsus. Loomulikult on tema pilt äärmiselt dünaamiline ja väga hästi tabatud liikumisega. Tegu on tõepoolest ühe kaasaja parima koomiksikunstnikuga.


Septembris 2015 Brüsseli Koomiksifestivalil olid kaks autorit kohal oma raamatuid signeerimas. Kuna nägin sarja teist ingliskeelset albumit kesklinna koomiksipoes müügil, käisin ja ostsin selle ära. Pühapäeval tuli kirjastuse Casterman boksis teha veel üks ost (selleks sai Schuiteni "Zara"), nii sain vastava lipiku ja õiguse oma ingliskeelse raamatuga autogrammisabas osaleda. Animatsioonimees Balak tegi ingliskeelse raamatu peale suured silmad, nagu oleks see midagi väga erilist, aga lõpeks joonistasid nad Vivesiga mõlemad mulle oma versioonid sarja ühest peaosalisest nimega Marianne Velba.


2015. aasta lõpuks oli Prantsusmaal väljas seitse ja USA-s ilmunud kolm osa "Last Man" raamatut. Tundub, et sari jätkub endise hooga ja tipptasemel, mistõttu pole ime, et sellest on juba tegemisel ka animaseriaal. Angouleme'i festivalil võitis "Last Man" 2015. aastal parima seriaali auhinna, aastal 2016 tuleb sealsamas sarjast suur näitus.

Kommentaare ei ole: