16 juuni 2015

Sala-Brežnev ajakirjas "Pikker"


"Pikri" karikatuurinäitusel oli laual lehitsemiseks virn vanu huumoriajakirju. Nende seas oli ka üks number, mida lapsepõlvest eriliselt mäletan ja mis on mul vanematekodus tegelikult ka siiani alles. Tegu oli 1978. aasta neljanda numbriga. Kuna "Pikker" ilmus kaks korda kuus, siis tähendab see 78. aasta veebruari.

Ajakirjas oli nimelt topeltlehekülg, mis pühendatud vene karikaturistile Andrei Krõlovile, toonasele CCCP põhilise huumori- ja satiiriajakirja "Krokodill" peakunstnikule. Tegu seega tähtsa ja ilmselt nomenklatuuri kuuluva mehega vene karikatuuris, kelle piltide avaldamisega ei tohiks mingeid probleeme tulla.


Aga tuli. Olin siis väike ega tea kindlasti juhtunu kõiki asjaolusid. Üldjoontes oli asi vist nii - see "Pikri" number nimelt korjati müügilt ära. Osa tiraaži jõudis siiski ostjateni, ka tellijad said enda ajakirja ilmselt enne kätte kui "jama" avastati.

Kuna mu isa töötas kaubanduses, siis jõudis meile koju nii see haruldane ajakirjanumber kui toimunu detailid. Tegelikult ongi tegu hea näitega sellest, kuidas võimude pihta suunatud satiirilisi torkeid vene ajal süütu pealispinna ja esmaste tähenduste taha varjati.

Nooremad inimesed ei saa ilmselt üldse aru, mida tungrauaga näljase proletaarlase haardeulatusest toidulauda eemale nihutava paksu kapitalisti pilt peale tüüpilise hambutu sotsialistliku satiiri veel tähendada võiks. Ja et ta üldse veel midagi muud tähendama peaks.

Asi selles, et just ajakirja ilmumise paiku tõsteti Nõukogude Liidus kohvi hinda. Kapitalist sellel karikatuuril on täpselt riigijuht Leonid Brežnevi nägu ja kaetud laual on ilmselgelt just kohv. Samuti mäletan ma, et tähtis oli ka see, et tungraud on kohvilauda kergitanud just täpselt neli ja pool hammast.Sellel numbril oli mingil moel otsene seos hinnatõusuga. Milline täpselt, seda ma kahjuks öelda ei oska. Ja küsida ka enam ei saa. Ka ei tea ma, kas pilt oli spetsiaalselt vabamasse provintsiajakirja sokutatud või ilmus ta ka Venemaal.


Kommentaare ei ole: