22 oktoober 2013

Joonistatud Laulud 2 - Plakat


Lauluteemaliste koomiksite plakat saab olema midagi seesugust. Esialgu küll on see siin lihtsalt üks trükki läinud reklaampilt, 3 mm bleed jne. Millist laulu kujutab, võib igaüks ise ära arvata.

Poster/ad for November 2013 exhibition of comics based on Estonian music.

15 oktoober 2013

2014 - 2 x Mignola


Koomiksitegelane nimega Hellboy saab märtsis 2014 kahekümneseks. See tähendab, et just siis ilmus esimene Mike Mignola loodud punase kangelase koomiskivihik.

Sel puhul ilmub kaks tähelepanuväärset raamatut.

Kirjastus Dark Horse annab märtsis välja kõvas köites ja tavaformaadist suurema, aga vägagi meeldiva hinnaga $19.99 raamatu "Hellboy: The First 20 Years". Sisuliselt on see pildigalerii, mis koosneb Mignola enda valitud parimatest kaantest ja illustratsioonidest ning mis katab kogu Hellboy ajaloo esimestest visanditest uusimate lugudeni välja. Raamatus peaks nägema detailirohkeid ja kontrastseks muutmata "tooreid" skänne, piltide valmimise vahefaase ja ennenägemata joonistusi. Raamatu sissejuhatuse kirjutab illustraator Peter de Seve.

Teise olulise köite annab suvel välja 2014 IDW Publishing. Too kirjastus on juba mõnda aega ilmutanud väga erilisi raamatuid, mille ühisnimetajaks on "Artist's Edition". Maksavad need palju ja alguses olid ka tiraažid väga väikesed. Tegu siis raamatutega, mille sisuks mõne legendaarse koomiksikunstniku konkreetse loo originaalleheküljed, trükituna ära täpselt seesugusena, nagu nad füüsiliselt on - samas suuruses koos kõigi seal leiduvate abijoonte, paranduste ja defektidega, kasutades selleks ka võimalikult originaalilähedast paberit.

Ehk - selle sarja raamatud on kõige lähem, mis suvaline huviline pääseb originaalide omamisele. Loomulikult sõltub ka raamatute formaat originaalide suurusest, mis tähendab, et reeglina on nad mõõtudelt kusagil seal A2 kandis.

Hellboy raamat on esimene, milles saavad olema ära trükitud tekstita leheküljed, sest teatavasti on see juba digitaalse ajastu sari ja tekstid seetõttu lehekülgedele arvutis lisatud. (Varasemad AE-d on kõik olnud aastakümneid vanad lood, kus kõik käsitöö.) Aga see ei tee asja halvemaks, sest ega lugemiseks need raamatud polegi ette nähtud, pigem ikka kunstnikutöö nautimiseks.

Mignola köite sisuks peaks olema viie "Hellboy in Hell" loo leheküljed ja mõned varasemad lühilood. Nende seas on ka üldine lemmiklugu "The Corpse". Muuseas, tulekul on teisigi huvipakkuvaid "kunstnikuväljaandeid" - Jack Kirby "New Gods", Dave Gibbonsi "Watchmen" ja Charles Schulzi "Peanuts".

12 oktoober 2013

Joonistatud Laulud 1


Jätkuks läinudaastasele filmikoomiksite näitusele püüame sel aastal, mil numbriks 2013, kokku panna väljapaneku eesti muusikapaladel põhinevatest leheküljepikkustest koomiksitest. Projekti nimi on Joonistatud Laulud ja loodetavasti saab näitus kokku hilissügiseseks animatsioonifestivaliks.

Hetkel on koomikseid koos juba 27. Filmikoomikseid saime lõpuks kokku 44. Muusikakoomikseid on hetkel seega vähem, aga tulekul on veel nii mõnigi. Huvitaval kombel oleme me tegelikult võrreldes eelmise aastaga üsna täpselt samas laekumisgraafikus...

Leia

Tegin selle pildi ühte Facebooki pilditeemasse.

02 oktoober 2013

Davide Calì ja lasteraamatute õppetunnid

Italian children's book author Davide Calì was in Tallinn for some workshops and lectures.

Itaalias Maceratas illustratsiooni õppinud Gerdal oli juba mõnda aega plaan üks sealne koolitaja ka Tallinnasse kutsuda. Kuigi soomepoolne esialgne huvi miskipärast kadus, sai tänu Eesti Kunstiakadeemiale tema plaan ikkagi teoks - septembris 2013 oligi Davide Calì Tallinnas, andis siin mõned õppetunnid ja kohtus kohalike illustratsiooni-huvilistega.


Davide Calì on Šveitsis sündinud itaalia autor, illustraator ja koomiksitegija, kelle lasteraamatuid on ilmunud mitmel pool maailmas. Tema raamatute nimekiri on päris pikk, suuremal osal on ta kirjutajaks, pildid on teinud keegi teine. Lihtsalt ühel hetkel juhtus nii, et kirjastuse poolt pakutud šokolaadiraamatu projektis oli juba illustraator olemas. Nii see edasi läks ja nüüd joonistabki ta vaid oma raamatute storyboardid. Kui tõele au anda, siis joonistajana olekski tosina aastaga sedavõrd pikka nimekirja raske kokku saada.


DC oli Tallinnas mitu päeva. Reedel, 13. septembril pidas ta Rüütelkonna hoones loengu oma raamatutest ja illustratsiooni üldisest olukorrast eri maades ja eri turgudel. Nädalavahetusel toimus sealsamas Toompeal kaks pikka workshoppi, esimeses teemaks lasteraamatud ja teises koomiksid.

Üritused olid üsna õptlikud, usun, et siinsed tudengid ja illustraatorid nägid-kuulsid nii mõndagi, millest neil polnud siiani õrna aimu. Näiteks seda, kuivõrd erinevad on eri maade turud, kuidas mõnel maal on hädavajalik omada agenti ja kuidas sama raamat võib eri riikides hoopis erineva kuju võtta.

Tõsi küll, konkreetsed workshopi ülesanded olid ehk natuke üheülbalised - võis jääda mulje, et kõigi maailma pildiraamatute sisuks peab ilmtingimata olema mingi järjekordne loetelu, ka ei andnud ta just ülemäära palju juhtlõngu erinevate lugude jutustamiseks ja uute ideede leiutamiseks. Samas, huvitavat kuulis siiski nii mõndagi ja need eestimaalased, kes plaanivad oma illustratsioonide ja raamatutega rahvusvaheliselt õnne proovida said nii mõndagi teada. 


Kui õppetunnid toimusid piiratud rahvale, siis 16. septembril toimus lisaks veel üks kohtumine. Seekord Eesti Lastekirjanduse Keskuses, kus ta tegi taas ülevaate oma raamatutest, vastas küsimustele ja isegi signeeris mõned raamatud.


Päris õhtul aga toimus kogu ettevõtmise lõpuks veel üks eriti eksklusiivne kokkusaamine - Joonistajad Koos blogi tavapärane Koosjoonistamine, kuhu viimasel ajal on aina enam ka välismaiseid külalisi juhtunud.


Istusime, sõime, rääkisime ja veetsime mõnusa õhtu Kalamajas.


Ja nii sai kogu ettevõtmise korraldanud Gerda ka lõpuks oma raamatutesse pühendused ja pildid sisse...
:-)


PS: lisalugemist - Gerda Märtensi intervjuu "Müürilehes".