31 juuli 2013

Jälle see falafel


Tegime üle hulga aja falafeleid. Seekord veidi suuremaid ja lapikuid, mida oli pärast hoopis mugavam pita-leivaga portsjoniks vormistada. Ca 250 g kikerherneid pluss sibul, küüslauk, köömned; petersell, jahu, sool-pipar-chillipulber. Päris tõhus toit tuli kokku. :-)



15 juuli 2013

New statuette

I just want to see, can I still sculpt... So, this here will be a quick little statuette. I will update the same post with all the work-in-progress pictures, hopefully from the start until it's ready and painted. No mould-making, just one copy.

Let's start!
:-)

















Elina and her birthday present!
:-)

(Started this statuette on Monday, when I had the day off; sculpting (Cernit + Aves Apoxie) was finished on first hours of Friday; priming, painting and "dullcoating" was made on Friday afternoon. Some touch-ups are still needed, but basically it was delivered just on time on Friday evening! :-) )

But - the statuette needed some touch-ups, so I took it back and made some improvements with paint and brush. Made new birds and flowers to the cake and some modifications here and there. Now I think it's ready!


11 juuli 2013

Shopping Fantagraphics


Quality comics publisher Fantagraphics had quite a big sale in it's webshop at the end of the May, with some of the books 75% off the regular cover price. I bought 4, they took the money, but then I heard nothing. 50 days later the status of my order was still "Confirmed"...

Yesterday I received an apologetic e-mail, saying that they sent some of the books on 3rd week of the June. They hope to post rest of the back ordered books by the end of July, they are sorry for this incredible delay.

Today I received the first packet. Inside was Lewis Trondheim book and Joost Swarte bonus mini comic. So - Swarte collection, Dave McKean book and Milton Caniff biography are back ordered...

BUT - the book I received was in mint condition, and, as seen on the photo, it was packed very carefully. If only Amazon could start posting it's books with protected corners - latest one I received from them was massive Hellboy Library Edition #6, with all corners heavily smashed. Now they are sending replacement (they just looove to send replacements, instead of decent packaging), but I have little hope for receiving it intact.

And - so it was.


09 juuli 2013

Reisisaak 2013

Books I got on our London-Paris vacation in June 2013. Most of them are actually signed; some are from Illustration Cupboard gallery and from Gosh! Comics, but majority are from two festivals - ELCAF in London and Asso Générale in Paris.

Teen siis ka väikese kokkuvõtte oma puhkusereisi raamatusaagist.

Kuigi fotodelt see ilmselt välja ei paista, siis püüdsin siiski asja kontrolli all hoida, teades, et kahele päevale Londonis järgneb nädal Pariisis ja sealsetes raamatupoodides huvitavast kraamist just puudust pole. Seepärast valisin ostmiseks pisemaid raamatuid ja jätsin ostmata praktiliselt kõik suured ja rasked, kuigi huvitavad asjad. Mõnda neist tegelikult kahetsen takkajärgi (Loiseli Peter Pan kasvõi), nagu ka mõnest šefist festivaliraamatukesest loobumist. Ostmata jäid ka festivalil pakutud prindid, kuigi näiteks päris cool Drive-Akira mash-up maksis ELCAF-il kõigest 4 naela, nagu hiljem fotolt märkasin... :(

Niisiis, London. Esimene käik oli galeriisse Illustration Cupboard, kus lisaks mahukale kahekordsele galeriile on ka signeeritud raamatute ja esmatrükkide müügiletid-riiulid. Väga-väga mõnus koht, soovitan kõigile illustratsiooni-huvilistele, kes sinna linna sattumas.


Shaun Tani esmatrüki signatuuril oleva lillekese õis on tegelikult... näpujälg!


Neljast Dave McKeani piltidega raamatust valisin kaks, mis mõnevõrra erinevad. Galerii perenaine tõi tagaruumist spetsiaalselt mulle vaatamiseks välja ka kolm McKeani äsjalõppenud näituse originaali. :)


Coraline'ist, mis ju adapteeritud ka Laika Stuudio animafilmiks, oli saada ka tüki kallim karbis versioon, milles lisaks Chris Riddellile ka Neil Gaimani sigatuur. Kuna neid mul juba on, siis valisin lihtsama variandi. Oli olemas ka signeeritud The Graveyard Book, aga see oli veidi ebaharilik raamatukoguversioon.


Kuigi mõlemad autorid osalesid ka ELCAF-il, tellisin ma juba varem päris mõnusast Soho koomiksipoest Gosh! Comics paar raamatut ette ja korjasin need siis linnas hulkudes üles. I. N. J. Culbard on adapteerinud koomiksiks mitmed Sherlock Holmesi lood ja paar H. P. Lovecrafti klassikut. Just ilmuski uus raamat, mida ta ka festivalil hoolega allkirjadega varustas.


Teine autor, kelle raamat mind Londonis ootas ja kes ELCAF-il iganädalase lasteajakirja "The Phoenix" lauas signeeris ja suhtles, oli kreiside tillusauruste raamatu autor Gary Northfield. Lõbus asi.


Ja siin on siis festivalisaak ELCAF-ilt. (Mis lahtiseletatult tähendab: 2nd East London Comics & Art Festival.) Kolm raamatut oli mul signeerimiseks ka kodust kaasas, kaks ostu tegin Sildretele ja 4 asja siin pildil on lihtsalt mõnusad ingliskeelsed asjad. Neist Dinopopolouse 21-aastane autor Nick Edwards oli kohal, esines isegi, aga signeerimisega ei tegelenud. Sleepyheads on unenäoline tõlkeraamat Belgiast, Destination X pisike ulmekas Kanadast. Tiny Pencil on paljulubava pliiatsipiltide indie-antoloogia avanumber.


Autogramme kommenteerides - Wild on väga ilus raamat ELCAF-festivali korraldanud kirjastuse Nobrow uuelt lasteraamatu-märgilt, autoriks sama ilus Emily Hughes. Olin vist esimene, kelle raamatu ta festivalil signeeris... :) Suurt tungi ma vähemalt alguses küll ei täheldanud, aga igatahes oli see raamat poolest festivalist otsas.


Esimene signeerija Nobrow letis oli Tom Clohosy Cole ja esimene signatuur tuligi tema lõõtsakujulisse Concertina-sarja voldik-raamatusse Space Race. Hea näide Nobrow esteetikast ja leidlikkusest uute-huvitavate ning samas toimivate ja inspireerivate formaatide leiutamisest.


Sealsamas signeeris ka graafikutaustaga Jon McNaught oma Birchfield Close'i. Taas üks raamat, mida eelistasin teistele tema asjadele vaid kompaktse formaadi pärast. Ka tema etteaste festivali vestluslaval oli huvitav nii kuulata kui vaadata. Muuseas, Pariisi parimas koomiksipoes Super Heros oli just samal ajal väljas tema piltide näitus. Ja veel - enne mind võttis McNaughtilt signatuuri noor briti illustraator ja just kooli lõpetanud Emily Rose Lambert. Ilmselt on ka tema ise tulevikus signeerijate seas, igatahes nägi kõrvalt piiludes ta koolilõpuraamat Mashkussuts väga ilus välja. Nagu ka blog.


Jonathan Edwards on osaline oma kaasa Felt Mistressi vildist nukkudes. Nendega on mul ühine rootsi tuttav ja mul oli tunne, et ehk olid nad isegi mu kujuloomingut näinud... :)


Mcbess, tätoveeritud ja habetunud rockimees tegelikult kommentaare ei vaja.


WJC ehk Warwick Johnson Cadwell joonistab nüüd Tank Girli ja koos Robert M Balliga vaheldumisi Dangeritis't.



Dan Berry õpetab koomiksit ja joonistab ka ise, tema 24-tunni kassikoomiks näteks on väga tõsine tükk. Kahjuks hetkel out of print... :(


Hanna K on noor rootsi autor, kes tulevikus kahtlemata päris paljut saavutab. Väga ilus ja veidi mangalik stiil ja joon. Samas letis pakkus tema kaaslane ehk Stockholmi Peow! Studio ka risograaf-printe, mille seast oli eriti ahvatlev üks Miyazaki võlurite fännipilt.


Glyn Dilloni Nao of Brown on muljetavaldav graafiline romaan, mis ka Angouleme'i festivalil auhinnatud. Pilt tiitellehel on originaaljoonistus, pitser ka.


Luke Pearson ei vaja samuti ilmselt kommentaare, tegu ju hetke ühe huvitavama koomiksiautoriga üldse.

Festivalil oli loomulikult veel palju huvitavat. Mõned autorid lisan nüüd siiasamasse lõiku linkidega juurde, et soovi korral tulevikuski üles leida:


Dilraj Mann, kes osalenud ka lõunanaabrite Kuš!-antoloogias; tuntud netikoomiksite autor John Allison, kellelt ostsin väikese koomiksivihiku, mis eelneval pildil näha; Isabel Greenberg, kelle raamatu mitteostmist tõsiselt kahetsen; tegelase-disaini vestlusringis osalenud Jack Teagle; populaarne netiautor Joe Sparrow; puust postmargid ja muu selline - The Boy Frost; Marc Ellerby, Oliver East, A J Poyiadgi, Simpsonite fänn Isaac Lenkiewicz, prindimeistrid - Kristyna Baczynski, Ping Zhu, Takayo Akiyama, Philippa Rice, Eleni Kalorkoti, Matthew the Horse, NGNG, Telegramme, Icinori... Jne jne. Ja. Nii. Edasi.


Pariisi oste vaadates on üsna üllatav, et uusi raamatuid on nende seas ju päris vähe. Pigem leiaks ühisnimetajaks mõiste "klaar joon" - just Belgiast pärit ligne claire ja selle uuem alajaotus atom style on stiilid, millega on seotud suurem osa ostetud raamatuid. Lihtsalt just see stiil huvitab mind hetkel kõige rohkem.


 Pierre Alary sketchbook on signeeritud, nii ka Riff Reb's-i Jack Londoni "Merehunt", milles Super Heros poe nummerdatud ex libris. Signatuur on ka Antonio Lapone'i näitusekataloogis Sentiers Nocturnes. Yves Chalandi raamat sisaldab tema Spirou strippi ja illustreeritud proosana selle valmimata jäänud lõppu, raamatu vahel on ka autori A4 print. Mõned raamatud (2x Lapone ja 1x Clerc) on lihtsalt nummerdatud tiraažid.


Asso Générale festivalil kohtusin samuti paari kunstnikuga. Käisin seal isegi kahel päeval, kuigi mitte väga pikalt ja põhjalikult.


Kanada autor Guy Delisle nägi esmakordselt oma uue raamatu USA varianti, mille just Londonis Orbital Comicsist ostsin ja käis seda enne signeerimist oma Prantsuse kirjastajale näitamas.


Kirjastaja ehk Lewis Trondheim ise signeeris mul kokku koguni neli raamatut. Kahel päeval. Aga ta on ka väga kiire joonistaja... :) Nelja hulgas on tema kopsakalt pisike kassilugude kogumik Bludzee. Selle tarbeks oli ta muuseas sunnitud uue kassi kujundama, kuna varasema õigused omandas kümneks aastaks Angoulême'i festival.


Üks raamatuid, mille ta signeeris, on äsjailmunud "Mastodoni ateljee", fiktiivne lugu koomiksiautorite stuudiost, mille autorite seas päris mitmeid kuulsusi - Bianco, Pedrosa, Keramidas, Delaf jt. Nimi vist vihjab koomiksikunstnikule kui vanamoodsale eluvormile... Raamatu formaat tundub olevat inspireeritud Fantagraphicsi Ralph Azhami esimest köitest, mille kodust kaasa võtsin. Igatahes on ta täpselt samasugune, ainult pappkestas. Ja fotoks poseerides teatas autor, et pildile jääb kolm Trondheimi... :)


Signeeritud on ka kaks ligne claire klassiku Stanislasi raamatut - uus hullu teadlase kogumik Le savant fou ja pisike La Chute de l'ange. Esimene neist sisaldab ribakoomikseid ja on üsna ebaharilikus formaadis. Kusjuures, nagu Stanislas mulle ütles, on stripid joonistatud sama suurena kui nad raamatus näha on. Ise ta, muuseas, signeeris ja joonistas vana kooli pastakaga, milles neli erinevat värvi südamikku sees.

Kui kogumikfotot uurida, siis näeb sellel koomikseile lisaks veel paari asja - Tamara de Lempicka näituseraamatut ja autoportreega postkaarti, Galerie Magheni filmipiltide näituse plakatit, mille tõeliselt õnneliku juhuse läbi endale sain, Enki Bilali näitusel jagatud ajalehte ja lõpuks koduse Bastille'i väljakuga nostalgilist postkaarti, mille turukastist leidsin.

Igatahes olen ma seekordse saagiga üsna rahul, sellest leiab lugemist-uurimist-inspiratsiooni ikka päris pikaks ajaks. Oli tore puhkus.