17 september 2013

Brigada ja Verkami


Enrique Fernández on animatsioonitaustaga Hispaania koomiksikunstnik. Tean teda ja tema meisterlikult maalitud "kõverat" stiili juba mõned ajad, "Võlur Ozi" kolmealbumiline adaptsioon näiteks on päris ilus ja omapärane asi.

Kickstarteri-taolised kollektiivse rahastuse kommuunid on praegu mitmel alal aktuaalne teema, vahel saadakse niiviisi fännidelt koguni mõne filmi jaoks vahendid kokku. (Eesti variant asjast kannab nime Hooandja.) Idee siis lühidalt selles, et tegija pakub välja projekti ja kui huvilisi jagub, siis kogutakse raha kokku ja tehakse asi teoks. Sama teema on kuum ka koomiksiringkondades, asja arutletakse festivalidel ja nii mõnigi raamat ongi saanud teoks tänu seesugusele rahastusmudelile. Mõni neist on tegelikult isegi "liiga edukas" - Bromi artbook näiteks kogus 45 päevaga soovitud 12 000 dollari asemel kokku... 235 319. Ma ei kujuta ette, mida nad selle rahaga tegid. Maksid makse?

Oma Kickstarter on ka hispaanlastel, selle nimi on Verkami. Just seal otsustas oma uuele koomiksiprojektile rahastust otsida Enrique Fernández, kuigi ilmselt poleks tal olnud probleemi ka kirjastuse leidmisega. Fantaasiaseiklus "Brigada" sai rahad kokku ja ilmus korraga kolmes kolmes variandis - hispaania, prantsuse ja inglise keeltes.


"Brigadast" sai ka minu esimene crowdfunding. Osalesin variandis, kus ingliskeelsele raamatule lisandusid ka väksemas formaadis making-of-raamat leheküljevisandite ja tegelasekavanditega, signeeritud joonistus ning koomiksi pdf-variant. Viimane jõudis minuni juba mõned ajad tagasi, nüüd leidsin postkastist ka ümbriku päris raamatutega.

Signatuur on päris ilus, vaatamata sellele, et ta pidi neid ikka päris suure hulga joonistama... Raamatu tagumine endpaper sisaldab kribukirjas kõiki Verkamis ilmumist toetanud huvilisi. Olen seal kirjas ka mina.

Kommentaare ei ole: