01 veebruar 2012

Kuš võitis Angouleme'is!

Jaanuari viimasel nädalal toimus Prantsusmaal Angouleme'is traditsiooniline Euroopa suurim koomiksifestival, seekord juba 39. korda. Huvitaval kombel oli seal toimunul seekord veidi pistmist ka Baltimaadega...

Esmalt - lätlaste koomiksiantoloogia "Kuš!" väiksem variant nimega "Š!", täpsemalt selle üheksas number "Female Secrets" sai festivalil parima alternatiivkoomiksi preemia! Auhindu on üldse kokku 11, nii et see on ikka väga-väga kõva sõna.

Muuseas, see rahvusvaheliste lugudega pisike ja nunnu, aga paks raamat oli detsembrikuus ka Tallinnas saadaval. 5 eurot oli hinnaks, kui mälu ei peta. Lätlased on igatahes korda saatnud midagi üsna suurt, mida filmialal võiks vabalt võrrelda kasvõi Cannes'i auhinna võiduga.

Lisaks teinegi asi - festivalil oli väljas Euroopa Ühenduse korraldatud propagandistlik koomiksinäitus "L'Europe se dessine", millel osales lisaks mitmetele pildisarja superstaaridele teiste seas ka meie kaasmaalane Joonas Sildre. Tema koomiksit näeb näituse (mis hiljem asub ringi rändama ja saab ka raamatuks) netilehe keskmise osa viiendal küljel. NB! Leheküljest on olemas ka ingliskeelne variant.

Seegi on kõva saavutus. Kui põhjanaabrid soomlased on igal aastal festivalil kohal ja sõlmivad seal aina edukamalt ka näiteks kirjastamislepinguid, siis eestlased pole vist oma jalaga sinna vist üldse jõudnud. Ehk kunagi... Seekord siis vähemalt juba piltidega. Algus seegi!

Kommentaare ei ole: