18 oktoober 2009

Igapäevane loomaaed

1. aprillil 2005 diagnoositi Los Angeleses töötaval animatsioonikunstnikul Chris Ayersil leukeemia. Täpselt aasta hiljem, pärast kõiki neid kemoteraapiaid ja radiatsioone oli ta tervis tasapisi taastumas. Et taas elu ja tööga järjele saada ning loomingust rõõmu tunda, alustas ta projekti "The Daily Zoo", plaanides iga päev ühe uue loomapildi joonistada. Nii ta tegigi, tulemuseks mitmed täidetud sketchbookid ning seejärel neist piltidest kokku komponeeritud raamat.

Pildikogumikke on ju palju, see siin on omasuguste seas kindlasti üks huvipakkuvamaid. Või mis omasuguste, sellist polegi ma varem ju näinud. Ayers on äärmiselt hea käega kunstnik, tema pildid varieeruvad stiililt ja teostuselt täiesti seinast seina, ühes otsas realistlikud loomaportreed, teises lustakad loomasaržid. Igal sammul on näha, et tegu eluaegse loodushuvilisega.

Aga mitte ainult piltide ja raamatu kui trükitoote kvaliteet ei tee sellest erakordset. Raamat on mitte ainult pildialbum, see on ka ühe mehe väga tõsisest haigusest tervenemise ja taastumise lugu. Ayers on ka päris hea kirjutaja, joonistusi saatev tekst on vahel lakooniline ja lõbus saatesõna kujutatud elukale, vahel lugu sellest, kus ja mis oludes antud pilt tehtud. Osa aasta jooksul joonistatud elukaid on näha ainult raamatu lõpuosas olevas thumbnail-ülevaates (sealt ka allolev pilt), suurem osa siiski suuremana ja saatesõnadega ära trükitud. Iga kuu alguses on ka sissejuhatav lugu sellest, kuhu ta oma tervenemisloos tolleks hetkeks jõudnud oli.

Kokkuvõtteks - tegu on igatahes ühe parema ja inspireerivama pildiraamatuga, mis minu riiulisse jõudnud. Keda huvitab, siis pisut põhjalikumalt saab sellega tutvuda autori koduleheküljel. Kusjuures, Ayers jätkab oma igapäevast loomajoonistamist vist tänase päevani. Väidetavalt on tal pilte juba mitme raamatu jagu ja nii ilmubki novembris 2009 jätkuosa Daily Zoo Year 2.

PS: loomulikult on häid loomapildiraamatuid teisigi. Endale on silma jäänud näiteks Peter de Sève sketchbook, mis peaks olema sarnane siin blogis varem kirjeldatud Tony Sandovali raamatuga; ning David Colmani "The Art of Animal Character Design". Ja muidugi "The Art of Kung Fu Panda". Too raamat on konkurentsitult parim filmi-artbook, mida minu silmad näinud. Ma ei suuda uskuda, et ma polegi sellest vist siin blogis kirjutanud... [Edit: tegel't olen küll, aga ainult 2008 aasta parimate filmide ülevaates.] Keda huvitab, vaadaku, millise hinnaga pakub seda Amazon, numbrid on päris suured.

Kommentaare ei ole: