02 veebruar 2016

Angoulême 2016 - skandaalid, skandaalid...

Käisime 2014. aasta jaanuari lõpus Prantsusmaal Angoulême'i linnas toimunud suurel koomiksifestivalil, aga kummalisel kombel pole ma sellest siin blogis pea üldse kirjutanud...

Tänavune, 2016. aasta Angoulême'i festivalil FIBD (mis ju endiselt selle valdkonna kõige tähtsam üritus Euroopas) suudeti korraldada üsna mitu skandaali. Ühe juba enne festivali algust, sest 30ne elutöö-auhinna kandidaadi hulgas polnud mitte ühtegi naisautorit, kusjuures festivali juhtkond ei suutnud ka kriitikale kiirelt ja adekvaatselt reageerida, tehes oma tuhmide vastustega asja tegelikult veel hullemaks.

Teine suurem "munaus" toimus laupäevaõhtusel pidulikul auhinnagaalal, mida juhtima võetud raadiomees alustas üritust sissejuhatuseta 8-minutise naljaga, kus ta jagas Fauve-nimelisi kassiauhindu omaenda valitud kandidaatidele, tegelikult ilmselt mitte autoritele või raamatutele, vaid kandideerinud raamatutest leitud kassidele. (Angoulême'i raekoja-lossi katusel on kivist kassikuju, ilmselt seetõttu on ka festivali auhinnaks Lewis Trondheimi kujundatud kass.) Kogu see naljategemine oli nii arusaamatu,et kui lõpuks päris auhindade jagamiseks läks, oli osa autoreid jõudnud arvata, et nad tõepoolest võitsid, mõni tulemusi twitterisse postitada ja paljud lihtsalt vihastada.

Mõned festivalikajastused ka:

Kommentaare ei ole: