23 november 2013

JOONISTATUD LAULUD


Jätkuks 2012. aasta väljapanekule "Eesti Film Koomiksina" korraldas Eesti Koomiksiselts filmifestivali Animated Dreams ajaks seegi kord kord koomiksinäituse. 2013. aasta ettevõtmise teemaks oli eesti muusika ja kogu projektil nimeks Joonistatud Laulud.

Näitus on/oli esmalt ja novembri lõpunädalal üleval festivali toimumispaigas Solaris Keskuses, seejärel asub ta ringi rändama mitmel pool, kolides esmalt Tallinna Paepealse raamatukokku. Sinna jääb ta 2014. paariks esimeseks kuuks.

Arvan, et mõnele takistusele vaatamata võib ettevõtmist tervikuna lugeda päris õnnestunuks. Pealiskaudselt vaadates tundub see nelja-stendiline väljapanek ju üsna pisike ja kompaktne, see on aga ainult esmamulje - neid annaks ka hoopis suuremale pinnale laiali laotada. Koomikseid sai kokku 43, täpselt ühe võrra vähem kui oli esimesel teemanäitusel. Autoreid samas osales seekord isegi rohkem, 41 asemel koguni 45! Eesti kohta on see ju aukartustäratav number, seda enam, et tegelikult kattus kahe näituse osalejatest tegelikult üpris väike osa. Ühel kollektiivsel koomiksil on 4 autorit, ühe tegid ilmselt koos laps ja lapsevanem, paar joonistajat käis välja kaks koomiksit. Kummalisel kombel juhtus ka nii, et paarist laulust laekus kaks koomiksit. Iseenesest on see ju väga ebatõenäoline, aga nii see juhtus...


Paljugi jäi ju lõpuks ka kajastamata - mõnigi klassikaline popplugu oleks koomiksit väärinud. Ka oleks saanud asjale vahel natuke iroonilisemas võtmes läheneda ja kasvõi kunagist päkapikudiskot kujutada. Aga sellele vaatamata oli koomikseid seinast seina - Pärt ja Grünberg, Valgre ja Ojakäär, Ruja ja Vennaskond, Ots ja Joala, Kukerpillid ja Consilium, Chalice ja Eplik...

See ei jää viimaseks koomiksiürituseks siin Eestis. Mis aga edasi, eks seda tulevikus näeb. Aga ega aasta 2013 pole ka veel läbi.

Kommentaare ei ole: