19 aprill 2013

Animekunst KUMU-s

There was an anime art exhibition in KUMU art museum in Tallinn.

KUMU on päris cool muuseum, ja mitte ainult seetõttu, et olen tema mudelit mitmes 3D-ajakirjas näinud. Ta on tõepoolest igas mõttes täielik pärl Tallina kaasaegses arhitektuurirämpsus. Üks maja on meil tulevastele põlvedele pärandada, hea seegi. Ja mitte ainult hoone ise pole cool, ka sees on tihtipeale midagi huvitavat vaadata.

Astusime just vabal õhtul KUMU-st läbi - muuseum oli kolmapäeval kaheksani lahti ja pilet ka imeodav. Skulptor Jaan Koorti väljapanek oli oma puises-töntsis korduvuses võrdlemisi ebahuvitav, aga oli seal veel üks teinegi näitus, mis hoopis põnevam.


"Ulmelised ruumid ja linnavisioonid. Jaapani animatsiooni kõrghetked" sisaldab just seda, mida lubab - animefilmide tegemisel loodud pildimaterjali. Seintel on nii storyboarde ehk visuaaltahvleid (mis minu jaoks uus emakeelne sõna. Päris hea ju? Või vähemalt esimene tõlge, mis nii enam-vähem.), animatsioonifaase, mitmes astmes kaadrivisandeid ning valmis taustamaale, mis täpselt sellisena ka filmides näha.

Saali mitmetel ekraanidel, osa neist omaette kambrites musta eesriide taga, jooksevad ringiratast ka just need filmid ja katked, mille toormaterjale seintel näha saab. Siin on mitmeid filme ja autoreid, mis/kes ka põgusale animehuvilisele tuttavad.

Evangelion: 2.0 You Can (Not) Advance (2009)

Takashi Watabe märkmikud


Isiklikult mulle jätsid kõige võimsama mulje Hiromasa Ogura akvarelltaustad Mamoru Oshii klassikalisele "Ghost in the Shellile". Nad on üllatavalt väikeseformaadilised - mitte oluliselt suuremad kui A4 - ja samas ülimalt detailsed. ÜLIMALT. Ja nii mõnigi taust tõi silme ette konkreetse filmikatke.





Kui ma ainult suudaks mõista, miks on keegi ajukääbus selle klassikalise filmiloo nime meie keelde tõlkinud kui "Hing anumas"?... Sedasama totrat tõlget kohtan ma ikka ja jälle, sel pole aga mitte mingit keelelist ega sisulist põhjendust. Jaapani pealkiri tähendab hoopis midagi muud, ingliskeelne aga lihtsalt ja loogiliselt "Hing kestas".




Kokkuvõttes - väga huvitav ja tunnustust väärt, et seesugune näitus nii kiirelt just Tallinna jõudis, huvilisi oleks ju kõikjal maailmas. Vägisi meenuvad seda uurides muidugi ka Studio Ghibli filmid ja nende suurepärased loodustaustad. Tahaks neidki kunagi oma silmaga näha, see oleks ikka hoopis midagi muud kui kuitahes kvaliteetne pildiraamat või Blu-ray stoppkaader.

PS: KUMU pood, mis on alati kinni kui mina sinna majja satun, müüb ka saksa-ingliskeelset kõvas köites raamatut selle näituse materjalidega.

1 kommentaar:

Elina ütles ...

Üle tüki aja KUMU-s ka midagi huvitavat. Meile ka näitus väga meeldis.